ПОСЛЕ СКАНДАЛА У АУСТРИЈИ: Превремени парламентарни избори у септембру?

Танјуг

недеља, 19. 05. 2019. у 11:26

ПОСЛЕ СКАНДАЛА У АУСТРИЈИ: Превремени парламентарни избори у септембру?

Хајнц Кристијан Штрахе / Фото Танјуг-АП

Истраживачи јавног мњења истичу да се не може проценити како ће распад коалиције утицати на изборе идуће недеље

Председник Аустрије Александер ван дер Белен заложио се данас, након разговора са аустријским канцеларом Себастијаном Курцом, за одржавање превремених избора почетком септембра.

Канцелар Курц предложио је јуче председнику Аустрије расписивање превремених избора након што су у јавност доспели видео снимци на којима се види како Хајнц Кристијан Штрахе, који је због истих поднео оставку на место вицеканцелара и лидера Слободарске партије Аустрије (ФПО), нуди једној наводној нећаки руског милијардера државне послове за финансијску помоћ његовој странци.

Курц и Ван дер Белен разговарали су данас сат времена о актуелној ситуацији насталој након оставке челника ФПО и одлуке шефа владе да прекине коалицију са том партијом.

У обраћању медијима после састанка Ван дер Белен се изјаснио за одржавање превремених избора почетком септембра.

Он је истакао да све мора бити учињено како би се повратило поверење грађана.

Курц је истакао да намерава да настави рад до избора „у миру“, а да ли ће слободарски министри до тада остати у влади остало је отворено, пошто ни он, а ни председник нису одговарали на та питања.

Канцелар је најавио да ће наредних дана разговарати са новим шефом ФПО Норбертом Хофером, као и салидерима других парламентарних партија о наставку рада владе до избора.

НЕИЗВЕСТАН ИСХОД ИЗБОРА ЗА ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ

После одлуке аустријског канцелара Себастијана Курца у суботу да због афере видео снимака због којих је Хајнц Кристијан Штрахе поднео оставку на место вицеканцелара и лидера Слободарске партије (ФПО), постао је потпуно неизвестан исход избора за Европски парламент у Аустрији који се одржавају за недељу дана.

Истраживачи јавног мњења истичу да се не може проценити како ће распад коалиције утицати на изборе идуће недеље.

„Полазна ситуација се значајно променила и досадашња истраживања могу да се баце у смеће“, рекао је Петер Хајек (Public Opinion Strategies).

Он је нагласио да сада истраживачи јавног мњења морају почети од нуле, јер су сва испитивања спроведена протеклих недеља и месеци непримењива.

Избори за Европски парламент сада имају сасвим други значај, то јест постали су тест избори за предстојеће парламентарне изборе, додао је он.


Хајек истиче да нема ни довољно времена за озбиљне изборе и да ће бити потребно два до три дана да се „ситуација слегне“.

Указао је да последице најављивања превремених избора може имати последице у свим правцима.

Велико је питање која група бирача ће се мобилисати или демобилисати новим развојем ситуације.

Према искуству требало би да се мобилишу опозициони гласачи, док ће гласачи ФПО бити демотивисани да изађу на бирачка места, а што се тиче гласача Курцове Народне партије (ФПО) тешко је проценити да ли ће остати код куће.

Даље питање је, истиче Хајек за АПА, која странка ће моћи изневереним гласачима ФПО направити понуду да их заокруже на гласачком листићу.

Велика је вероватноћа, сматра он, да ће делови гласача ФПО одустати од гласања.

Волфганг Бахмајер из ОГМ института истиче да ће избори за Европски парламент бити у сенци актуелних догађаја, јер су они били права „политичка бомба“.

Тако сматра да би излазност могла теоретски бити већа, јер је то прво гласање после овог скандала, али могла би и пасти због фрустрације грађана.

"У сваком случају постојећа истраживања се могу бацити“, каже и Бахмајер.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације