Аустријску јавност вечерас је узбуркао видео снимак на којем аустријски вицеканцелар и лидер Слободарске партије (ФПО) Хајнц Кристијан Штрахе наводној нећаки руског олигарха за финансијску подршку нуди пословне повластице у Аустрији.

Ради се о снимку направљеном 24. јула 2017. године на Ибици, на којем се виде Штрахе и његов потпредседник странке Јохан Гуденус како седе и разговарају са наводном нећаком руског милиајрдера која тврди да жели да купи удео високотиражног бечког дневника „Кронен цајтунг“.

Под насловом „Може ли се купити аустријски вицеканцелар?“ снимак је објавио немачки магазин "Шпигел“, чији је тим, заједно са екипом Зидојче цатунг истражио недељама ште се дешавало поменуте вечери на Ибици.

Штрахе и Гуденус су упали у "истраживачку замку“, која им је постављена у облику наводне нећаке руског милијардера која је тврдила да жели да инвестира 250 милиона евра у Аустрији, и то не преко банке, и легално, што је њен пратилац у више наврата рекао на снмку.

Дружење у вили трајало је шест сати и читав скуп је снимљен камерама.

Наводна Рускиња је обећала да ће подржати финансијски ФПО, а састанак је одржан за време предизборне кампање за парламентарне изборе у Аустрији.

Штрахе и Гуденус су обећали да ће јој, ако Рускиња помогне странци финансијски да победи на изборима, омогућили бројне државне послове које актуелно добија концерн Штрабаг.

Хајнц Кристијан Штрахе,фото Ап

Иако је жена у више наврата навела да се ради о "илегалном новцу", Штрахе и Гуденус нису прекинули разговор, што је била клопка у коју су упали.

Штрахе је чак објаснио да финансијске донације Рускиња не треба да да директно партији, већ преко једног удружења, што су наводно исто чинили и други подржаваоци са пуно новца.С тим у вези он је поменуо и власника компаније “Глок” Гастона Глока, фирму “Новоматик“, али и тајкуна Ренеа Бенкоа, што су поменути у међувремену демантовали.

Овај видео затекао је ФПО на погрешној нози, а коалициони партнер Народна партија (ОВП) и њен шеф канцелар Себастијан Курц најавили су за сутра изношење свог става.

Видео снимак могао би изазвати тежак потрес у ФПО, али и распад коалиције.

Уједно овај снимак могао би имати и правне последице по Штрахеа и Гуденуса.


Себастиан Курц и Хајнц Кристијан Штрахе,фото Ап

Политички ова афера могла би означити крај ере Штрахеа на челу ФПО, коју би, у случају његове оставке могао преузети Норберт Хофер, који је на прошлим председничким изборима остварио запажен резултат.

На другој страни Курц би могао одлучити, да спречи да ова афера утиче на популарност његове партије, да иде на превремене изборе.

Пошто ће афера имати велики утицај на имиџ ФПО, а тренутно је и Социјалдемократска партија (СПО) у дубокој кризи, могао би освојити и апсолутну моћ и решити се коалиционог партнера.

ОВП и Курц у свим истраживањима јавног мњења јасно воде, а у случају превремених избора само би могли даље јачати код бирача.