Америка хапси у Амбасади Венецуеле

Д. Д. С.

петак, 17. 05. 2019. у 20:44

Америка хапси у Амбасади Венецуеле

Полиција пре уласка у зграду Фото АП

Полицијске снаге у петак упале у дипломатско представништво Јужноамеричке земље у Вашингтону

АМЕРИЧКА полиција упала је у амбасаду Венецуеле у Вашингтону и истерала групу демонстраната која је ту 30 дана протестовала против политике САД према тој земљи. Тиме је отворен пут да се то дипломатско представништво преда Карлосу Векију, изасланику лидера опозиције Хуана Гваида, кога САД и још 50 држава признају за председника Венецуеле.

Хапшење се догодило усред живе међународне дипломатске активности изасланика сукобљених страна, у покушају да се реши криза Венецуели. У те активности укључени су изасланици и власти и опозиције Венецуеле, као и Норвешка и Куба.

Прочитајте још - МАДУРО ПОРУЧИО: Америка жели богатство Венецуеле, али ми се никада нећемо предати

Актуелни председник Венецуеле Николас Мадуро је осудио хапшење у Вашингтону, рекавши да ће показати поштовање међународног права јачањем безбедности око празне амбасаде САД у Каракасу. Последње америчке дипломате напустиле су зграду амбасаде још у марту.

Средином априла чланови три активистичке групе које подржавају Мадура окупирали су амбасаду Венецуеле у Вашингтону, тврдећи да су "позвани гости" владе из Каракаса. Они се противе америчкој интервенцији у Венецуели против Мадура у корист Гваида, самопроглашеног привременог председника те земље. На врхунцу једномесечног протеста у венецуеланском дипломатском представништву у Вашингтону је било око 50 људи.

Америчке власти сада су ухапсиле последња четири демонстранта јер је група игнорисала налог да напусти амбасаду. Портпаролка Стејт департмента рекла је да је "влада" Гваида затражила помоћ у уклањању демонстраната из амбасаде у Вашингтону.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

vladimir

17.05.2019. 21:18

.... kakvo nečuveno bezakonje, kakav /državni/ terorizam, kakav kukavičluk, koji se nad službenicima tudje države - iživljava! Izadjite na bojno polje, na megdan, vi čuveni "hrabri" američki vojnici! Se..nje jedne - nemate vi mu.a, a svo "junaštvo" vam je u ubijanju nevinih ljudi, žena i dece .....

iz glave

17.05.2019. 21:24

upad u ambasadu je početak rata bez objave...usa diplomatija je davno otplovila u kanalizaciju, to i kod nas potvrdjuju

Iskra

18.05.2019. 00:26

Da li to svetski policajac dokazuje kako je iznad i UN i Bečke kinvencije i eksteritorijalnosti diplomatskih predstavništava? Ponovo, po ko zna koji put, otvara Pandorinu kutiju! To samo dokazuje i pokazuje da aktuelna vlast u Venecueli jeste legitimna i od naroda izabrana! NO PASARAN !