СУД у Калифорнији наложио је фармацеутској компанији "Бајер-Монсанто" да једном старијем брачном пару оболелом од рака, исплати одштету од две милијарде и 55 милиона долара.

Алберт и Алва Пилиод оболели су, обоје, од тумора лимфних жлезда, Не-Хочкиновог лимфома. То се догодило услед изложености средству против корова "раундап", урађеном на бази глифосата који је произвео амерички "Монсанто".

Немачки "Бајер" је, прошле године, купио ту америчку компанију за 63 милијарде долара.

Прочитајте још - Шта кувају "Бајер" и "Монсанто"?

Главним кривцем сматра се глифосат, иако "Монсанто" непрестано изнова указује на студије које наводно доказују да је ова супстанца безбедна. Међународна агенција за истраживање малигних болести је, још 2015, глифосат означила као "вероватно канцероген".

Услед пресуде у корист тужитеља акције "Бајер-Монсанта", суновратиле су се у уторак ујутру на најнижи ниво у скоро седам година.

Пресуда, коју је изрекла порота у Оукланду, трећи је по реду судски пораз за "Бајер". У претходна два случаја, судије су наредиле исплату од 80 милиона долара пољопривреднику који је препарат "Монсанта" користио на свом имању и још 289 милиона једном бившем чувару терена за голф, али је касније судија ову другу казну смањио на 89 милиона. Више од 700 случајева чека на пресуду само у федералном суду у Сан Франциску. Очекује се да ће више од 13.000 тужби на рачун "раундапа" бити процесуирано у САД.

МАЊА КАЗНА?

Адвокати сматрају да ће казна од две милијарде долара вероватно бити смањена у другостепеном поступку.