Влада Шри Ланке је данас увела полицијски час у целој земљи и привремено блокирала друштвене мреже након ескалације насиља према муслиманској заједници као очигледном одговору на прошломесечне нападе на Ускрс у којима је погинуло више од 250 људи, саопштили су званичници.

Премијер Шри Ланке Ранил Викремесинге поручио је у обраћању нацији да снаге безбедности држе ситуацију под контролом, али да је влада одлучила да уведе полицијски час како би спречила ширење насиља у друге делове земље, преноси АП.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - HOROR U ŠRI LANKI: Dve osobe preživele eksploziju u skrovištu ekstremista (Foto)

Полиција је саопштила да ће полицијски час бити примењиван до даљњег у северозападном делу земље, а до уторка ујутро у остатку државе.

Вршилац дужности шефа полиције Ц. Д. Викрамаратне саопштио је да је насиље почело када је у недељу у граду Кулијапитија на северозападу земље каменовано неколико трговина.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Иза масакра у Шри Ланки стоје странци?

"Убрзо је стање срављено под контролу, али су данас организоване групе извршиле насиље већих размера", рекао је он и додао да се неће допустити да земљу уведу у анархију они који користе силу према ненаоружаним, невиним цивилима.

Он је упозорио да би они који су ухапшени због кршења закона могли бити осуђени на казну до 10 година затвора.

"Влада је увела и забрану коришћења друштвених медија након размене оптужби између двоје људи на Фејсбуку, што је довело до тога да десетине људи баца камење на џамије и муслиманске продавнице, а један човек је и претучен у граду Чилаву", рекао је Налака Калувева шеф владине канцеларије за информисање.


Калувева је рекао да је влада предузела овај корак "како би спречила ширење дезинформација и вратила мир у државу"

Портпарол полиције Руван Гунасекара изјавио је да је полиција ухапсила 38-годишњег муслиманског бизнисмена Абдула Хамеда Мохамеда Хасмара због тога што је наводно писао коментаре на Фејсбуку који су изазвали најновије насиље.

Локални медији известили су да су становнике тог подручја наљутили његови коментари због чега су каменовали Хасмарову радњу.

Пораст насиља догађа се три недеље након исламистичког напада на три цркве и четири хотела, где је погинуло 250 људи.

Влада је појачала присуство безбедносних снага широм земље, а полиција и војска распоређене су свуда у близини школа, цркава и важних државних институција, наводи агенција.