РЕД ЗА АСАНЖА: Шведска и Америка чекају одлуку британског суда

И. СТАНОЈЕВИЋ

понедељак, 13. 05. 2019. у 11:27

РЕД ЗА АСАНЖА: Шведска и Америка чекају одлуку британског суда

Фото Танјуг/Ап

Поново отворају истрагу о оптужбама за силовање, за које терете оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа и по том основу прети му најмање четири године робије.
ШВЕДСКА ће поново отворити истрагу о оптужбама за силовање, за које терете оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа и по том основу прети му најмање четири године робије. Истовремено, налог за хапшење издале су за њим и америчке власти због наводног хаковања компјутера Пентагона 2010. године и објављивања поверљивих војних и дипломатских података, што би могло да му донесе још пет година иза решетака.

Ева-Мари Персон, заменица шведског јавног тужиоца, истакла је да су се створили услови да се захтева Асанжова предаја Шведској на основу европског налога за хапшење, што није био случај пре 11. априла, када га је британска полиција ухапсила у Амбасади Еквадора.

На британским властима биће одлука да ли је приоритет његово изручење шведским или америчким властима. Уколико Шведска затражи изручење, министар унутрашњих послова Британије ће одлучити чији захтев има предност, узимајући у обзир тежину прекршаја, као и чији је захтев био први.

После недавног напуштања еквадорске амбасаде у Лондону, где га је азил штитио седам година, Асанж је ухапшен и осуђен на 50 недеља затвора, зато што 2012. године није поштовао услове пуштања на слободу уз кауцију. Ову казну тренутно издржава у лондонском затвору "Белмарс", познатом као "британски Гвантанамо".

Елизабет Маси Фриц, бранилац Швеђанке, наводне жртве силовања, каже да их је изненадило Асанжово хапшење, али да се "оно чему смо се надали и чекали сада коначно дешава". Фрицова је позвала шведске тужиоце да хитно обаве истражни поступак, будући да случај догодине застарева.

Прочитајте још - Џулијан Асанж осуђен на годину дана затвора

Асанж је ове оптужбе увек негирао, тврдећи да су политички мотивисане и да се секс са женама које га оптужују десио уз њихов пристанак.

Главни уредник "Викиликса" Кристин Храфнсон сматра да ће одлука Шведске дати Асанжу шансу да "скине љагу са свог имена". Храфнсон је истакао да је "Персонова била под жестоким политичким притиском да поново отвори случај против Асанжа". Са друге стране, Пер Самуелсен, Асанжов шведски адвокат, "веома је изненађен" одлуком шведског тужиоца.

Узимајући у обзир Асанжово потенцијално противљење изручењу, Ник Вамос, бивши председник британске Краљевске тужилачке службе, изражава сумњу да би суд прихватио тврдњу да је амерички случај политички мотивисан.

ЧЕЛСИ НЕЋЕ ДА СВЕДОЧИ

БИВША аналитичарка америчке војне обавештајне службе Челси Менинг (на слици) одбиће да сведочи у четвртак пред другом поротом у процесу против "Викиликса".


Менингова је у затвору провела седам година због одавања стотина хиљада поверљивих докумената. Казну јој је, 2017. године, скратио бивши председник САД Барак Обама. Недавно је била два месеца у затвору, јер је одбила да одговори на питања пороте о Џулијану Асанжу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Nemanja Simović

13.05.2019. 11:37

Силовање ће још да испадне и добро!

stef

13.05.2019. 11:49

Ne mogu da verujem da se tako razvijeno društvo ,kao što je švedsko, priključilo opštoj histeriji protiv tog čoveka. Ali više od svega me brinemo svi mi ravnodušni ,ljudi , koji gledajući svoja posla čekamo ,ustvari , da i nas neko uzme na zub, pa da prođemo kao Asanž , ako se ne uklopimo u nečije interese.

bager

13.05.2019. 12:34

Kako ne razume ??? Ocigledno je da iza svega stoji USA i njihova namera da Asanz vise nikad ne izadje iz zatvora,,