Истакнута авганистанска политичарка, која је постала позната као новинарка, убијена усред бела дана. Политичари и активисти за права жена захтевају правду.

Мина Мангал радила је као ТВ презентер када је постала популарна у Авганистану, након чега је наставила политичку каријеру, а убијена је у сред дана у Кабулу, у суботу, и то из близине, преноси BBC.

Прочитајте још: После 17 година рата Авганистан на ивици мира!

Иако су полицијски званичници одмах изјавили да ће убица брзо бити ухваћен и иако је истрага одмах покренута, још увек није познато ко стоји иза овог бруталног убиства.

Авганистански Врховни суд и бројне невладине организације позвале су на озбиљну и темељу истрагу о том убиству.

Активисткиња за права жена у Авганистану Вазма Фрог изјавила је локалним медијима, што је пренео BBC, да је убијена политичарка недавно на свом фејсбук профилу објавила да је добила претње и да страхује за свој живот.

Прочитајте још: Авганистан: Шест мртвих у нападу Талибана

Природа тих претњи још увек није у потпуности разјашњења, али је портпарол полиције изјавио за Ројтерс да се истражују и могуће породичне свађе.

Смрт Мине Мангал поново је покренула питање у медијима о степену насиља над женама у Авганистану. Многи истичу да су највећи злочини над женама почињени управо у сред дана и то у Кабулу. "жене убијају јер мушкарци мисле да то тако треба", каже Вазма Фрог.

(b92.net)