ЛИДЕР албанске опозиционе Демократске партије Љуљзим Баша позвао је учеснике протеста у Тирани да се и у понедељак појаве на протесту како би свргли са власти "криминалну хунту" премијера Едија Раме, кога је назвао "балканским Мадуром". Рама је осудио понашање демонстраната који су претходних дана гађали полицајце и државне институције Молотовљевим коктелима наводећи да је "Албанија оштећена", али Баша инсистира да криминалци који су украли гласове грађана и криминализовани политичари морају у затвор.

- "Мадуро Балкана" добиће у понедељак на протесту од грађана шта је заслужио. Варварско насиље против хиљада демонстраната добиће свој одговор у понедељак од уједињених грађана. Хвала грађанима што су се придружили нашој борби не за моћ, већ за окончање криминалне хунте - рекао је Баша испред Директората полиције у Тирани, где су протестовали због хапшења вишег партијског званичника.

Полиција је саопштила да је ухапсила 50 особа, док је 31 приведена, па пуштена због напада на полицију и јавне установе. Поједини учесници протеста, међу којима је била и група са маскираним лицима, гађала је Молотовљевим кокталима, петардама и фарбом улаз зграде владе, а касније и парламента. Полиција је испалила сузавац када је група демонстраната пробила полицијски кордон и кренула ка згради владе изпред које је букнула ватра. Било је повређених са обе стране - десетaк полицајаца и неколико демонстраната.

Рама је поручио лидеру опозиције и његовим присталицама да не могу да нашкоде ни премијеру ни влади, али да такве акције наносе штету само Албанији. Председник Иљир Мета позвао је учеснике протеста да "избегавају насилничко понашање и сукобе". Министар унутрашњих послова Сандер Лешај је на "Твитеру" поручио да "демократију не граде Молотовљеви коктели, чији је циљ уништење Албаније".

Лидер опозиционе Демократске партије Љуљзим Баша рекао је да је опозиција "одлучна да настави да води већу и одлучнију битку док год влада држи Албанију одвојеном од Европе".

Демонстранти пробијају барикаде


Опозициони посланици напустили су парламент у знак протеста, али су многа њихова места попунили други опозициони кандидати. Владајући социјалисти имају 74 места у парламенту, који броји 140 посланика.


САД И ЕУ ОСУЂУЈУ НАСИЉЕ

АМЕРИЧКА амбасада у Албанији и Организација за стабилност и сарадњу у Европи осудила је насиље на протестима, док је канцеларија ЕУ у Тирани апеловала на смиривање ситуације и позвала демонстранте и њихове политичке лидере да покажу "одговорност и уздржаност". "Различити политички ставови морају да се решавају кроз дебату и дијалог", навела је канцеларија ЕУ.


У демонстрацијама повређено много људи / Фото АП