Шеф британске дипломатије Џереми Хант изјавио је да је покушај државног преврата у Црној Гори 2016. године био један од најгорих примера покушаја Русије да угрози европску дипломатију.

Виши суд Црне Горе је 9. маја двојицу Руса — Едуарда Шишмакова и Владимира Попова прогласио кривима за припрему пуча у Црној Гори и осудио их на 15, односно 12 година затвора.

„Бестидни покушај Државне обавештајне управе (ГРУ) Генералштаба Русије да се умеша у националне изборе у Црној Гори и да угрози намеру Црне Горе да ступи у НАТО били су још један пример дестабилизујућег и агресивног понашања Русије током последње деценије", навео је Хант.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ХАНТ ПРЕТИО И РУСИЈИ: Ако ЕУ постане затвор, нећемо само ми побећи

Званичници Русије су у више наврата оптужбе о умешаности Москве у покушај пуча назвали неоснованим. Према речима портпаролке Министарства иностраних послова Русије Марије Захарове, оптужбе на рачун Русије усмерене су на то да се Црна Гора сопственом становништву оправда за улазак у НАТО.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је, говорећи о наводном руском мешању у изборе у разним земљама, рекао да нема никаквих чињеница које би то потврдиле.

(Спутњик)