МОСКВА

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“


Да би се избегло даље заоштравање односа са белоруским руководством, председник Русије Владимир Путин сменио је амбасадора у Минску Михаила Бабича и на његово место именовао члана Савета Федерације, раније губернатора Иркутске области, Дмитрија Мезенцева. Досадашњи амбасадор је преценио своје могућности и ауторитет па је улазио у јавне полемике са руководством Белорусије, што га је коштало фотеље.

Министарство спољних послова Белорусије је назвало амбасадора Бабича рушитељем односа две земље. Бабич је био и специјални Путинов представник за развој трговинско-економских односа са Белорусијом. До именовања је радио као представник Путина у Приволошком федералном округу где су га запамтили као строгог руководиоца.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: РУСКИ АМБАСАДОР НЕМАЧКОМ: Берлин смо заузимали, а Минск ослобађали

За само осам месеци рада Бабич је створио више конфликтних ситуација и сукобио се са руководиоцима у Минску доказујући како је Белорусија зарадила око три милијарде долара на реекспорту разне робе из земаља које су под руским санкцијама.

Председника Александра Лукашенка је наљутило што је Москва затворила улаз на тржиште белоруским јабукама и крушкама под образложењем да се ради о реекеспорту. Руски амбасадор је јавно полемисао са Лукашенком и око цене атомске централе.

- То што спољним снагама није успело у периоду од неколико деценија, да покваре белоруско-руске односе, успева господину Бабичу, за неколико месеци рада у Минску. Али са тим амбасадором ће се позабавити у Москви - поручио је Лукашенко.


Дмитриј Мезенцев,Фото ТАСС

Променом руског амбасадора у Минску само је делимично решен проблем.


НИЈЕ СХВАТИО

НЕСПОРНО је да је амбасадор Бабич само јавно износио примедбе које је чуо у руској влади на рачун трговинских односа две суседне земље и два најближа савезника. Грешка је била што није схватио да оно што Лукашенку у четири ока могу да кажу Путин и Дмитриј Медведев, не може он као амбасадор, погото не јавно.