ПАРИЗ - Донације сакупљене за обнову париске катедрале Нотр Дам, према првим проценама, далеко надмашују трошкове поправке.

Од када је прошле недеље пожар уништио добар део катедрале Нотр Дам у Паризу, из целог света стижу донације за обнову катерале.

Само 10 дана од када су се кров и део конструкције урушили у великом пожару 15. априла људи из целог света, али и милијардери обећали су да ће дати најмање 750 милиона евра, преноси Би-Би-Си.

Према једној процени француских грађевинских економиста, донације би могле далеко да премаше трошкове обнове. Неки критичари сматрају да је новац могао боље да се потроши на другом месту.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НОВИ ПРОБЛЕМ ЗА НОТР ДАМ: Киша би могла додатно да угрози катедралу, па је прекривају (ФОТО)

Ипак, они који прикупљају новац и даље позивају људе да наставе са донацијама, а њихов аргумент је да се и даље не зна колико је новца потребно за обнову.

"Не можемо да кажемо људима да престану са донацијама ако и даље не знамо колико ће све то коштати", рекла је Лоранс Ливи из Фондације Наслеђе, институције која се бави заштитом француске културне баштине.

Синдикат грађевинских економиста у Француској је проценио да ће радови на поправци и рестаурацији Нотр Дама коштати максимално 600 милиона евра, без ПДВ-а.

"Трошкови ће бити (најмање) око 300 милиона евра, а највише око 600 милиона евра, али нам треба два или три месеца да бисмо знали колико ће све тацно да кошта", рекао је председник синдиката Паскал Еслан.

С обзиром на то да је катедрала у власништву државе, поправка неће моћи да буде финансирана од новца од осигурања. Неке од реликвија и уметнина у Нотр Даму биле су осигуране, као и радници који су радили на обнови катедрале пре избијања пожара.