МОСКВА

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин изјавио је у четвртак, после свог првог сусрета са севернокорејским лидером Кин Џонг Уном, на острву недалеко од Владивостока у комплексу државног универзитета, да мисли како америчке безбедносне гаранције "вероватно" неће бити довољне да убеде Пјонгјанг да обустави свој нуклеарни програм.

Путин је додао да би америчке гаранције можда требало да подрже и други народи, који су били укључени у претходне шестостране разговоре о севернокорејском нуклеарном питању. То би значило присуство Русије, Кине, Јапане и Јужне Кореје, поред САД и Северне Кореје. Лидер из Кремља је навео да би гаранције морале бити међународне, правно обавезујуће и да јамче суверенитет Северне Кореје.

- Северној Кореји су потребне гаранције за безбедност, и то је то - рекао је Владимир Путин новинарима након "очи у очи" сусрета и разговора са Кимом. - Не постоји алтернатива мирном решењу атомског проблема.

Искусни председник Русије саветовао је свом знатно млађем госту да настави преговоре и тако покуша да реши проблеме на Корејском полуострву.

- Садашња ситуација на Корејском полуострву изазива интересовање целог света - истакао је Ким.

Управо због тога сусрет у Владивостоку је био у фокусу јавности, а велико интересовање са разговор два лидера било је повезано и са надом да се може родити нека нова идеја за решење кризе после неуспешног фебруарског покушаја договора Кима и америчког председника Доналда Трампа у Ханоју.

Кимов циљ је да после неуспешних преговора са Трампом добије подршку других утицајних политичара. Разумљива је његова бојазан да му се може догодити да не добије ништа чак ако и испуни све захтеве које пред њега поставља Вашингтон. Зато Ким и тражи чврсте гаранције и укључивање у преговоре других велесила.

Мада је планирано да сусрет Путина и Кима траје 50 минута, разговор је продужен на два сата, а затим и додатних 60 минута када су им се прудружиле делегације.

На почетку разговора Путин је подсетио да је лани обележена 70-годишњица успостављања дипломатских односа двеју земаља. Кимов отац је био један од иницијатора потписивања Договора о пријатељству две земље. Ким је, са своје стране, изразио наду да ће ови преговори допринети развоју иначе традиционално добрих односа Русије и Северне Кореје.

Сусрет у Владивостоку је пратило око триста новинара, а осим руских и севернокорејских, били су присутни и извештачи из Кине, Јапана и Јужне Кореје.

ВЕЖБЕ

ПРЕ доласка Кима у Владивосток, 22. априла су почеле војне вежбе авијације САД и Јужне Кореје. У Северној Кореји те вежбе доживљавају као провокацију.

ЕКОНОМИЈА

РУСИЈА је заинтересована за ширење економских односа са Северном Корејом али томе сметају санкције ОУН. Главни партнер Северној Кореји је Кина са којом имају 94,8 посто трговине, а само 1,4 посто са Русијом.

И НАД ПУТИНОМ ИМА... КИМ

ДОБРО је познато да Путин често касни на заказане састанке, па чак и кад се среће са страним државницима. Овога пута руски председник је стигао на време јер је са аеродрома директно дошао у здање где су планирани преговори, али је, бар према тврдњама руских новинара, каснио Ким! И то око пола сата.