ДОСАДАШЊИ председник Украјине доживео је у недељу најтежи пораз на изборима у постсовјетском периоду, јер се многима у тој земљи згадио због ширења мржње према руском народу и језику. Док је "краљ чоколаде" милијардер Петар Порошенко упорно понављао приче о украјинском језику, аутокефалној (расколничкој) православној цркви и грађењу "једне од најмоћнијих армија у Европи", хиљаде гастарбајтера су одлазиле у иностранство.

Показало се, као и увек, да мржња води само у - ћорсокак. Младим људима су потребни посао и животна перспектива, а то никако није могао да замени томос који је он уз помоћ америчке администрације добио од Цариградске патријаршије. За комичара Владимира Зеленског су гласали млади људи које је Порошенко уморио годинама понављајући приче засноване на лажном патриотизму.

Прочитајте још - ЗЕЛЕНСКИ НА ЧЕЛУ УКРАЈИНЕ: Комичар лако узео фотељу Порошенку

После пет година владавине Порошенка круг се затворио. Рат у Донбасу је почео 2014, када је Александар Турчинов, тадашњи председник Раде, укинуо право Русима да службено користе свој језик тамо где су већинско становништво.

После изборног дебакла у недељу, Порошенко је јавно пожелео да док још има овлашћења потпише закон о језику, у нади да ће његова партија моћи већ ове недеље да га "прогура". Казао је да ће бити срећан ако потпише тај акт, који би налагао да се само украјински језик сме користити у државним институцијама, научним установама, болницама...

С друге стране, Зеленски је већ изјавио да не би требало протеривати руски, којим говоре многи грађани Украјине. Хоће ли због тога ускоро бити на мети украјинских националиста, тим пре што је Јеврејин? То ћемо тек видети, али до ногу потученем Порошенку преостаје само да настави флерт са националистима. Једино се њима његове празне приче могу допасти.