Роман Полански затражио је од судије да му се врати чланство у Америчкој академији за филмску уметност и науку скоро годину дана након што је из те институције избачен због недоличног понашања.


У мају, академија је направила неуобичајен потез избацујући Поланског и Била Козбија, месецима након што је прекинула чланство осрамоћеног филмског могула Харвија Вајнштајна, пише нбцлосангелес.цом


Он се жалио на одлуку, а академија је у јануару одбила његову жалбу.


Полански, који је 2003. године освојио Оскара за најбољег редитеља за филм "Пијаниста" и даље је бегунац након што се изјаснио кривим за незаконит секс са малолетницом 1977. године након чега је следеће године побегао из САД. Од тада живи у Европи.


Био је члан академије скоро 50 година у тренутку када је из ње избаћен, а његови филмови су номиновани за 28 Оскара.


Искључивање Поланског из групе значи да он више не може да гласа за кандидате и победнике, али он и његови филмови могу да освоје Оскара.


Након избацивања Вајнштајна, академија је ревидирала стандарде понашања за својих преко 8.400 чланова. Они наводе да организација није место за "људе који злоупотребљавају свој статус, моћ или утицај на начин који крши стандарде пристојности".


Тај кодекс је омогућио одбору Академије да суспендује или избаци оне који крше кодекс понашања или који "угрожавају интегритет" те институције.