Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је данас да сматра да НАТО неће распоређивати своје бродове и учествовати у провокацијама које су осмислиле украјинске власти у Керчком мореузу.

"Они могу да подрже то морално и политички. Не видим ситуацију у којој бродови аНАТО-а учествују у војним провокацијама. Не видим такву врсту ситуације и на основу информација којима располажемо, имам све основе да верујем да НАТО одлучује за себе", рекао је Лавров у интервјуу за ТВ Звезда, преноси Тас с.

У новембру 2018. године украјински председник Петро Порошенко желео је да слањем украјинских бродова у Керчки мореуз изазове скандал и каже Западу "како га Русија гази и да тражи нове санкције", рекао је Лавров.

Руски шеф дипломатије истакао је да је Русија спремна да дозволи Немачкој и Француској да проучи правила пловидбе у Керчком мореузу.

"Ако су Немци и Французи и даље заинтересовани да сазнају шта се догодило и да се не ослањају на гласине које стижу са украјинске стране, добродошли су", поручио је Лавров.

Три украјинска ратна брода су у новембру прошле године покушала да уђу у руске територијалне воде у Керчком мореузу због чега их је руска ратна морнарица зауставила и запленила, а посаде притворила.