Незвани гости на крову Нотр Дама

Г. ЧВОРОВИЋ

18. 04. 2019. у 21:02

Незвани гости на крову Нотр Дама

Нотр Дам,Фото Танјуг/Ап

Истражитељи и даље испитују раднике запослене на обнови Богородичине цркве, покушавајући да сазнају узроке пожара на чувеној готској катедрали

ПАРИЗ-ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"

ИСТРАЖИТЕЉИ и даље испитују раднике запослене на обнови Богородичине цркве, покушавајући да сазнају узроке пожара на чувеној готској катедрали. У четвртак су први пут могли да уђу у унутрашњост здања, које је осигурано потпорним стубовима. Мораће да претресу пет хиљада квадрата расквашеног шута, тражећи доказ о узроцима ватре.

Осим главне сумње да је реч о варници на инсталацији за спољни лифт, разматрају се и могућност прегревања електричних разводника, неохлађени вар или, можда, неопрезно бачен пикавац. Енигма је и зашто се ватра тако брзо ширила.

Истовремено, у јавност је процурило да су се, постављеним скелама на врх Нотр Дама пели и обични грађани! Наиме, откако су постављене, за нешто више од годину дана, редовна су мета младих група жељних изазова, оних који се иначе пењу по споменицима, катедралама и зградама. Због свега, још раније су постављени бодљикава жица и аларм. Истрага, за сада, међутим, не придаје већи значај овој могућности, из два разлога - зато што се незвани гости на овај начин увлаче углавном касно ноћу и зато што се аларм није огласио.

Прочитајте још - ЗГАРИШТЕ У ПАРИЗУ: Први снимци Нотр Дама из ваздуха (ВИДЕО)

Паралелно са истрагом, убрзано се припрема обнова. Сазнало се, тако, да би будући торањ могао да буде - модеран! Ни изгорели торањ, који је постављен 1860. године, није био копија оригинала изграђеног 1250, већ се инспирисао нацртима за цркву у Орлеану.

А док траје обнова, на тргу испред делимично оштећене катедрале, која је затворена за посетиоце, биће постављена привремена дрвена црква.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Jo pariz

19.04.2019. 02:27

Nikakva enigma.vatra se brzo sirila zato sto su je oni i postavili profesionalno precizno.

Тео

19.04.2019. 05:58

И Косово кад је горело било је више незваних гостију!Па никог није било брига!

PHD zastite na radu&MS Ekoloskog gradjevinarstva

19.04.2019. 07:04

Prosto je neverovatno koliko se malo brine o ovakvim gradjevinama Notr Dam ocigledno nije imala "sprinklere" specijalne naprave us same grede konastrukcije krova kao i sa strane koji se automatski aktiviraju u slucaju bilo kog manjeg ili veceg pozara.Drugo nisu imali zaduzene radnike sa vatrogasnim znanjem koji su prisutni na gradilistu 24 sata sa specijalnim aparatima za uklanjanje oksigena i time sprecavaju vatru. Slicno se desilo i Srpskoj crkvi u NYC za vreme Uskrsa plus alkohol

Koja D Inn

19.04.2019. 07:59

kako je ispitano sta je uzrok pozara na crkvi Sv Sava u Njujorku...zasto se pozar tako brzo sirio...? ?