УЉЕ на ватру већ распламсалог трговинског рата између савезника са две стране Атлантика, САД и ЕУ, у среду је долио Брисел, где је Европска комисија објавила листу америчких производа у вредности од 20 милијарди долара на које би могла увести царине у склопу спора око америчког субвенционисања "Боинга". На листи је разнолика роба, што би се рекло, од игле до локомотиве.

Листа на 11 страница садржи производе као што су риба, разно воће и уље, чоколада, кафа, какао, дуван, кечап, кофери, трактори, авиони, хеликоптери, али и конзоле за видео-игре. Све то представља одговор на прошлонедељни списак европских производа који би се могли наћи на удару царина због европских субвенција "Ербасу" процењених на 11 милијарди долара, који је објавила администрација америчког председника Доналда Трампа. На тој листи је такође широк спектар производа, од млечних производа и вина до авиона.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - EU i Kina prave novi blok protiv Amerike

Корен сукоба сеже 15 година уназад, откако се САД и ЕУ споре у Светској трговинској организацији (СТО) око субвенције америчком произвођачу авиона "Боинг" и његовом европском ривалу "Ербасу". После делимичне победе за обе стране, сада и САД и ЕУ траже од СТО да одреди ниво контрамера које могу међусобно применити, што се очекује ове или наредне године.

Брисел је, међутим, одговорио сопственом листом на којој је амерички увоз вредан 20 милијарди долара. Та листа ЕУ ће до 31. маја бити подложна јавним консултацијама, а онда може бити ревидирана.

- Да будем јасна, не желимо мило за драго. Још верујем да ће превагнути дијалог између значајних партнера какви су ЕУ и САД - рекла је европска комесарка за трговину Сесилија Мамстром.

Depositphotos

Трговински рат, међутим, у овом тренутку не даје много наде у "хепиенд". Он се, штавише, разбуктао прошле године, пошто је Трамп објавио планове за увођење виших царина од 25 одсто на увоз челика и алуминијума. ЕУ је и тада одговорила царинама од преко три милијарде долара на бројну америчку робу, међу којом су челик, пољопривредни и други производи, бурбон, ђус, али и мотори "Харли Дејвидсон".

КИНЕСКИ ФАКТОР

Трговински рат већ је утицао на продубљивање јаза међу трансатлантским савезницима, посебно откако је Кина ушла у озбиљну утакмицу за "титулу" највеће светске економске силе. Симптоматично је да је, усред економског рата САД и ЕУ, а после две фаталне несреће "Боингових" путничких летелица, Кина наручила 300 "Ербасових" авиона од Француза.