ПОСЛЕ 66 ГОДИНА: Уставни суд Јужне Кореје прогласио неуставном забрану абортуса

Танјуг

16. 04. 2019. у 18:42

ПОСЛЕ 66 ГОДИНА: Уставни суд Јужне Кореје прогласио неуставном забрану абортуса

Depositphotos

Од 1973. године на основу посебног закона у Јужној Кореји је било могуће урадити абортус само у случају силовања, инцеста, болести мајке или наследних поремећаја

Уставни суд Јужне Кореје прогласио је неуставном стриктну забрану абортуса у земљи након 66 година. Веће од девет судија гласало је са седам гласова за и два гласа против забране абортуса.

Посланици сада имају времена да до 31. децембра 2020. године ревидирају закон.

Од 1973. године на основу посебног закона у Јужној Кореји је било могуће урадити абортус само у случају силовања, инцеста, болести мајке или наследних поремећаја.

Раније су жене које су обављале абортусе у Јужној Кореји биле суочене са затворском казном до годину дана и новчаном казном од око два милиона вона (1.780 долара), док су лекари који су обављали абортус и други медицински радници који су помагали у прекиду трудноће могли да буду кажњени затворском казном у трајању од две године.

Иако су кривична гоњења била ретка, нису била неуобичајена, пренео је CNN (Си-Ен-ЕН).

Истраживање које је ове године објавио Корејски институт за здравље и социјална питања показало је да су три четвртине жена старости од 15 до 44 године сматрале да је закон неправичан.

Depositphotos

Недавни притисак на декриминализацију ове праксе, медутим, довео је до повлачења конзервативних и верских група, од којих неке имају везе са америчким кампањама против абортуса.

Када је имала 40 година Ким Кјунг-хи је схватила да је трудна. Она и њен супруг су већ имали две кћерке и она се одлучила за абортус.

У многим земљама ово би била обична медицинска процедура која се ради у оквиру здравственог система. Али не и у Јужној Кореји.

Прочитајте још - Јужна Кореја спрема ревизију Закона о абортусу?

Ким је остављена сама са опцијом илегалног абортуса. Иако је Ким урадила абортус пре 12 година, њу, како је рекла, још прогони осећање да је починила злочин.

Depositphotos

"Осећала сам се кривом што сам морала да се ослободим живота, али чињеница да је то злочин учинила је то емоционално много тежим", рекла је Ким. Ким је навела да није било посебно тешко пронаћи клинику где ће обавити абортус.

Отишла је у велику акушерско-гинеколошку болницу. "Након што ми је потврђено да сам трудна... рекла сам лекару да желим абортус и заказали смо датум и време", рекла је она.

Ким је изјавила да је напустила клинику чим је абортус обављен.Она није рекла ни својој мајци ни рођацима у то време да је обавила абортус. Ким, међутим, није усамљена.

Према подацима Министарства здравља 50.000 жена обавиле су абортус у Јужној Кореји прошле године, што је мање него 168.000 абортуса 2011. године, према званичним подацима.

Лекари, пак, процењују да је број абортуса и до 10 пута већи у односу на податке које наводи влада.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације