РУСИЈА и НАТО су у потпуности прекинули цивилну и војну сарадњу, изјавио је у понедељак заменик руског шефа дипломатије Александар Грушко, оценивши да је Алијанса отишла исувише далеко у ескалацији сукоба са Русијом.

- НАТО је сам одбио конструктивни разговор са Русијом - рекао је Грушко. - Засад нема сигнала да НАТО види излаз из овог ћорсокака.

Он је додао да однос између Русије и НАТО данас највише подсећа на време када је НАТО и основан, уочи Хладног рата.

- Поново је пала прашина са "Армелове доктрине: дијалог и обуздавање" - рекао је Грушко. - Само у тој формули има много обуздавања и мало дијалога.

"Армелова доктрина", која је формирана 1967. године, предвидела је јаку одбрану и добре дипломатске односе са државама Варшавског пакта. Она је, такође, помогла да се отвори пут за смањење напетости између Истока и Запада почетком седамдесетих година.

Према његовим речима, укупни војни расходи земаља НАТО за прошлу годину превазилазе милијарду долара, што је 22 пута више од руских трошкова за одбрану.

Грушко је нагласио да Москва нема намеру да учествује у трци за повећање војног буџета са НАТО, али је са друге стране чињеница да је пројекат руских ракетних система С-500 "Прометеј" као и низ радарских станица, скоро завршен.

Према изјавама генерал-лајтнанта Јурија Грехова, команданта руске противваздушне и противракетне одбране, војска ће ускоро добити ракетне комплексе средњег домета С-350 "Витез", који је намењен да штити важне објекте од противничких ракетних напада. С-350 је успешно завршио све предвиђене пробе и почела је серијска производња. Овај систем има домет 60 километара а максимална висина на којој може да обори летеће објекте је 30 километара.

Александар Грушко Фото ЕПА


Домет система С-500 је 600 километара и истовремено може да гађа до десет циљева који се крећу брзином до седам километара у секунди. С-500 на ком Руси интензивно раде имаће не само већи домет од С-400 већ и много бољу радио-станицу. Ти нови уређаји ће заштитити С-500 од прислушкивања и ометања рада. Произвођачи тврде да такав систем везе неће имати нико на свету.

Први примерци С-500 требало би да стигну у другој половини ове године или најкасније 2020.

С-500 НАСУПРОТ СИСТЕМА ТНААД

С-500 је по карактеристикама знатно бољи од америчког THAAD, система за пресретање ракета средњег домета, тврди генерални конструктор Павел Алексејевич Созинов. THAAD има радар и шест лансирних рампи са укупно 48 ракета.

- Ракетни систем С-500 спада у пето поколење ПВО система и битно се разликује од претходника С-400. С-500 ће имати сасвим нове радаре као и "мозак", односно компјутерске компоненте. Осим тога, С-500 има потпуно нов начин управљања ракетама.