Грчки премијер Алексис Ципрас каже да је учлањењем Грчке у Иницијативу 16+1, коју чине земље централне и источне Европе и Кина, његова држава потврдила своју водећу улогу на Балкану и обновила репутацију, преноси агенција АНА-МПА.

Грчки премијер је оценио да је његова земља средиште повезаности у региону и стуб стабилности, безбедности и сарадње на североисточном Медитерану, посебно након потписивања Преспанског споразума.

"Грчка је пре четири године била неуспешна земља, ''црна овца'' Европе, без приступа великим изазовима и збивањима у региону и у сукобу са својим суседима", рекао је Ципрас, те је додао да је Грчка данас земља коју сви признају, која је изашла из великих економских тешкоћа и проблема и повратила углед.

Грчки премијер је такође нагласио да је Грчка требало да буде чланица Иницијативе 16+1 још од 2012. године, али да је Кина и осталих 16 земаља нису прихватали управо због "сукоба" са северним суседом, који је био у тој организацији, али под својим старим именом.

"Грчка очигледно није могла да учествује", рекао је Ципрас, додајући да су сви у Грчкој веровали да ће грчки став по питању имена северног суседа сви пратити, а што је, приметио је, било погрешно.

Ципрас је закључио да ће приступање Грчке Иницијативи 16+1, која ће се од сада звати Иницијатива 17+1, пружити посебну дубину међусобним односима, пре свега у економији и повезаности земаља чланица.

ЕВРОПСКА БУДУЋНОСТ АЛБАНИЈЕ У РУКАМА ГРЧКЕ МАЊИНЕ?

Грчки премијер Алексис Ципрас током састанка са његовим албанским колегом Едијем Рамом истакао је да је питање права грчке мањине у Албанији кључно за грчку подршку у процесу европског интегрисања Тиране, преноси АНА-МПА.

Састанак двојице премијера је уследио само неколико недеља након што је албански премијер Еди Рама поднео амандман на закон о развоју туризма на обалама Албаније, према коме би имовина Грка у обалном подручју Химаре могла бити заплењена.

Према дипломатским изворима, двојица лидера су разговарали о ставу Европске уније о имовинским правима везани за грчку мањину у Албанији, као и о албанском законодавству које се односи на питање самоопредељења.

Ципрас је поздравио прошлонедељну одлуку албанске владе о упису и издавању власничког листа грађанима који још увек немају власнички лист о свом имању, те истакао важност примене ове одлуке.

Очекује се да ће нова одлука албанске владе бити ускоро објављена у Службеном гласнику Албаније, а како кажу извори, Рама је дао уверење свом грчком колеги и обавезао се да ће поштовати правила ЕУ о имовинским правима власницима некретнина који могу да обезбеде папире власништва.

Претходно је, током изборне кампање за европске и локалне изборе у Грчкој, поводом права Грка у Албанији реаговао и лидер грчке опозиције Киријакос Мицотакис који је рекао да ће његова странка Нова демократија, уколико победи на овогодишњим изборима, условити европску интеграцију Албаније правима грчке мањине која живи у југоисточним деловима ове државе.