Малта: Мигранти са брода биће распоређени у 4 државе ЕУ

Танјуг

13. 04. 2019. у 15:16

Малта: Мигранти са брода биће распоређени у 4 државе ЕУ

Илустрација / Фото Танјуг-АП

Малта је данас саопштила да ће 64 мигранта спасена у мору надомак Либије бити распоређени у четири джаве чланице Европске уније
Малта је данас саопштила да ће 64 мигранта спасена у мору надомак Либије бити распоређени у четири државе чланице Европске уније.

Влада Малте поручила је да ће мигранти који су спасени пре десет дана, бити послати у Немачку, Француску, Португал и Луксембург, преноси АП.

Такође је саопштено да немачки спасилачки брод "Алан Курди", на коме се мигранти налазе, а који је назван по преминулом дечаку чија слика је постала симбол мигрантске кризе, неће моћи да уђе у малтешке луке.

Брод се и даље налази на отвореном мору откад је спасао мигранте и посада је недавно саопштила да им понестаје залиха.

Влада Малте додаје да ниједан од миграната неће остати у земљи.

"Поново, најмања чланица Европске уније нашла се под непотребним притиском и од ње је затражено да реши случај који није њена одговорност. Решење је пронађено како ситуација не би деградирала, али је јасно речено да Малта више не може да сноси ово бреме", наводи се у саопштењу владе.

Влада Малте сматра да та држава не може да отвори своје луке за потребе хуманитарних акција које спроводе бродови, јер те активности, како тврде, подстичу трговце људима у Либији.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације