Италијански премијер Ђузепе Конте изјавио је данас да било каква војна интервенција у Либији не би решила најновији конфликт у тој бившој колонији Италије, упозоравајући да би то могло покренути егзодус избеглица преко Медитерана.

"Војна опција не може бити решење", рекао је Конте у интервјуу за дневник "Ил Фато Котидиано".

Он је додао да би требало организовати преговоре који би укључили све стране у покушају заустављања борби, које су приморале најмање 4.500 становника Триполија да напусте своје домове, преноси Ројтерс.

Италија, која је један од најважнијих фактора у нафтном сектору те северноафричке земље, подржала је међународно признату владу премијера Фајеза ал Сераџа против снага које предводи генерал Калифа Хафтар.

Конте је рекао да би било каква војна интервенција могла да подстакне многе Либијце да побегну преко Медитерана према југу Европе. У овом тренутку, Либија углавном служи као транзитно место миграната из подсахарских земаља.

"Постоји озбиљан ризик да дође до хуманитарне кризе," рекао је Конте.

Садашња италијанска влада је више пута критиковала интервенцију НАТО-а која је 2011. године збацила бившег либијског председника Муамера Гадафија са власти, тврдећи да је створила несигурност и хаос у земљи и није учинила ништа да донесе мир.