Бивши италијански министар новац од мита чувао у Загребу

12. 04. 2019. у 15:31

Бивши италијански министар новац од мита чувао у Загребу

Ђанкарло Галан ,фото ЕПА

Бивши италијански министар културе и бивши градоначелник Венеције Ђанкарло Галан осуђен је на две године и десет месеци затвора због корупционашке афере, а новац од мита је чувао у Загребу

Бивши италијански министар културе и бивши градоначелник Венеције Ђанкарло Галан осуђен је на две године и десет месеци затвора због корупционашке афере, а новац од мита је чувао у Загребу, преноси Index.hr.

Галан је осуђен је јер је у изградњи бране Мосес против плиме у Венецији примио мито од конзорцијума Венезиа Нуова, а тај новац је чувао и прао у Хрватској. Како наводи лист Коријере дел Венето, бивши министар је држао милион и по евра у загребачкој филијали Венето банке, на рачуну супруге бившег сарадника.

Новинари италијанског листа пронашли су Галана док је куповао у супермаркету и замолили га да прокоментарише то што је Финансијска полиција истражила његове рачуне у иностранству и открила средства која потичу од мита.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Korupcijska afera u Bugarskoj, Cvetanov podneo ostavku

"Стварно? Тек сад чујем за то, видите да сам овде с колицима, купујем", одговорио им је Галан.

"То је стара прича, тај рачун у Хрватској се већ појавио на суду у 2014. Да видимо, кажу да је реч о милион и по? Колико се ја сећам, платили смо порезе", додао је бивши министар.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Италија: Због корупције ухапшено 19 људи, међу њима лекари

Галан је два пута обављао дужност министра. Био је и званичник у странци Силвија Берлусконија Форца Италија, као и гувернер региона Венето.

Пошто је 2014. завршио у затвору, Галан је морао да плати и 2,6 милиона евра. Уз њега су били ухапшени тадашњи градоначелник Венеције Ђорђо Орсони и саветник за инфраструктуру Ренато Чисо.

Галан је био оптужен да је примао милион евра мита годишње, а он је тврдио да није крив, односно да није примио мито.

Пројеакт Мосес, чија је сврха да град буде заштићен да не потоне у лагуну у којој је саграђен, први пут је размотрен јос 1996., али је изградња система заштите почела тек 2004. због спорова око финансирања и утицаја на животну средину.

Коријере дел Венето пише да је Финансијска полиција у оквиру истраге Галана запленила 12,3 милиона евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације