МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


АМЕРИЧКЕ дипломате престале су да скривају на чијој су страни на председничким изборима у Украјини. Специјални представник Вашингтона за Украјину Курт Волкер је изјавио да је Петар Порошенко (53), упркос грешкама које је правио и томе што је унеколико разочарао своје грађане, ипак спровео више реформи него било ко у последње две деценије. Волкер сматра да је Порошенкова предност и то што се успешно супротставља Москви.

Отворено стајући на страну Порошенка, Курт Волкер каже да његов конкурент Владимир Зеленски (41) позиционира себе као критичара система и не може се похвалити успехом. Наравно да су Порошенкове присталице одмах почеле да се хвале да је Вашингтон на страни досадашњег председника Украјине. Колико америчко навијање може да помогне Порошенку, тек ће се видети.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Порошенко пред изборе дува у ратне трубе

Два дана уочи другог круга председничких избора, у Кијеву ће се 19. априла на стадиону "Олимпијски", који прима 70.000 гледалаца, одржати дебата између Зеленског и Порошенка. Тај политички шоу телевизија ће директно преносити. Интересантно је да је Порошенко пристао на услов Зеленског да дају крв на анализу да би се утврдило да ли користе наркотике и алкохол, за шта су Порошенка оптуживали његови конкуренти.

Иако су лекари саопштили да су анализе крви обојици кандидата добре, новинари су се расписали о томе да Порошенко користи инсулин, јер годинама има дијабетес. Зеленски је предложио да бивша премијерка Јулија Тимошенко, која није ушла у други круг, води дебату, али она то није прихватила.

Владимир Зеленски / Фото АП


Порошенкова тактика се зна. Он ће се трудити да докаже да Зеленски није способан да води земљу. Зеленски не би био први глумац који је постао председник државе: био је то, својевремено, Роналд Реган. Зеленски је, осим тога, образован, завршио је правни факултет.

КЛИЧКО СЕ СМЕЈАО БИВШИ светски првак у боксу Владимир Кличко исмејао је Порошенка и Зеленског, који су дали крв како би се утврдило узимају ли они наркотике и јесу ли алкохоличари. "Све је било смешно, јер се анализе на допинг и дрогу не могу урадити тако брзо као што је то учињено овог пута у Кијеву", казао је Кличко.

Хоће ли у другом кругу победити Зеленски, највише зависи од тога да ли ће на биралишта изаћи велики број младих гласача који сматрају да, после пет година владавине, Порошенко треба да оде. Порошенко, поред тога, плаши грађане причом да би, ако победи Зеленски, његов спонзор олигарх Игор Коломојски, који живи у Израелу и повремено у Швајцарској, могао економски да разори Украјину.

Порошенко и Коломојски су били савезници док је трајао интензиван сукоб у Донбасу. Тада је Коломојски финансирао украјинске националисте, али чим се ситуација смирила, том најбогатијем Јеврејину у Украјини одузета је Приват банка и укинуте су му бројне привилегије.