Од Пентагона милијарда за Трампов зид

Д. Савић

уторак, 26. 03. 2019. у 08:33

Од Пентагона милијарда за Трампов зид

Председник САД Доналд Трамп AP Photo

Председник САД пронашао алтернативни пут до новца за баријеру на јужној међи

АМЕРИЧКО министарство одбране одобрило је пренос једне милијарде долара војним инжењерима за изградњу нове баријере дуж границе САД према Мексику.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ŠTA JE DONALD TRAMP GOVORIO U JESEN 1999.: Izazvali rasulo na Kosovu

Председник САД Доналд Трамп тиме је одржао обећање дато бирачима у вези са спречавањем преливања криминала и дроге из суседне државе. Али он је, истовремено, заобишао Конгрес у коме, чак ни после најдуже блокаде америчке владе, управо због спора око изградње зида, није успео да добије одобрење за тражена средства за мексичку баријеру.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - MALEROV IZVEŠTAJ POKAZAO:Trampova kampanja nije sarađivala sa Rusima; Kremlj: Nismo upoznati sa glavnim nalazima istrage

Трамп је до новца дошао захваљујући проглашењу ванредног стања. Од средстава намењених Пентагону одвојено је милијарду долара за изградњу 91 километра дугог зида. Претходно је ситуацију на јужној граници САД окаракетрисао као "кризу", којој је једина брана физичка баријера за заустављање криминалаца.

Сада је вршилац дужности америчког секретара за одбрану Патрик Шенахан издао налог војним инжењерима да почну конструкцију путева, ограда и инсталирање осветљења. Демократе у америчком Конгресу, међутим, тврде да је реч о нелегалном процесу, јер су заобиђени сви одбори у здању на Капитол хилу, који је требало да дају одобрење за изградњу зида.

Трамп је 15. фебруара прогласио ванредно стање, пошто је Конгрес одбио његов захтев за 5,7 милијарди долара за изградњу зида. Позвао се на ванредно стање како би могао да заобиђе Конгрес и "повуче" новац из војних фондова.

Зид према Мексику наставља да расте AP Photo

Представнички дом Конгреса, који контролишу демократе је, потом усвојио резолуцију како би преокренуо Трампову одлуку о ванредном стању. Трамп је, међутим, ставио вето на ту резолуцију.

Сада би Конгрес могао само двотрећинском већином гласова у оба дома да преокрене Трампов вето. То, међутим, тешко може да се постигне, па је пут градњи зида отворен.

МЕДИЈИ СУ НЕПРИЈАТЕЉ

ТРАМП тврди да су мејнстрим медији на удару и ругају им се широм света, јер су "корумпирани и лажни". Подсетио је да су две године форсирали илузију о његовој сарадњи с Русијом, иако су знали да је нема. - Они су стварно непријатељи народа и права опозициона партија - навео је Трамп.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Мр Радомир Шћепановић

26.03.2019. 09:15

Тако је и Србија требала да огради границу са Албанијом!