Плутајућа нуклеарна електрана осветљавће Кину

Танјуг

25. 03. 2019. у 23:59

Плутајућа нуклеарна електрана осветљавће Кину

Twitter Florida Post@post_florida

Изградња прве кинеске плутајуће нуклеарне електране почеће ове године, каже Луо Ћи, шеф Кинеског института за нуклеарну енергију

Изградња прве кинеске плутајуће нуклеарне електране почеће ове године, каже Луо Ћи, шеф Кинеског института за нуклеарну енергију (НПИ).

То ће бити морска платформа опремљена са мањим нуклеарним реакторима, који могу да обезбеде електричну енергију и топлоту за области којима је приступ отежан, као што су забачена подручја, острва и нафтне и гасне платформе, рекао је Луо за Глобал Тајмс.

Напоменуо је да плутајућа нуклеарна платформа, која не заузима пуно простора, неће бити угрожена земљотресима и да неће стварати загађење. Платформу ће градити Кинеска државна нуклеарна корпорација (China National Nuclear Corporation, ЦННЦ), прености Раша тудеј.

Гу Ђуен, генерални директор ЦННЦ-а, рекао је раније да се корпорација припрема за изградњу плутајуће нуклеарне електране у приобалном делу источне кинеске провинције Шандонг. Он није изнео детаље пројекта, рекавши да су информације, укључујући и обим инвестиције, још увек непознати.

Кинески медији су, међутим, раније спекулисали с податком да ће платформа коштати 14 милијарди јуана (2,1 милијарду долара) и да ће бити пуштена у погон 2021. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације