Председник Републике Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да није немогуће да истанбулска Аја Софија више не буде музеј у који се наплаћује улаз и постане џамија у коју је улаз слободан.


Анадолија на сајту наводи да је Ердоган то поручио током синоћњег гостовања у специјалном предизборном програму турских телевизија "ТРГТ Хабер" и "Бејаз", где је говорио о предизборним темама, актуелној ситуацији у Турској, али и о дешавањима у остатку света.

Упитан да ли ће турски држављани моћи бесплатно да посећују Аја Софију, Ердоган је казао да то уопште није лош предлог.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЕРДОГАН ЗАПРЕТИО: Ако покушате да претворите Истанбул у Константинопољ вратићете се у сандуцима

"Није немогуће, врло је то могуће. Чак можемо и да променимо да то више не буде музеј, већ да буде џамија. Туристи долазе и бесплатно посећују Султан Ахметову џамију, Сулејманију, Фатихову џамију, тако би могли да посећују и Аја Софију. Изгубила би статус музеја који је је свакако накнадно додељен", поручио је Ердоган.

Он се осврнуо и на терористички напад који се 15. марта догодио на Новом Зеланду и у којем је у две џамије убијено 50 особа.

"Терористицки напад на џамије на Новом Зеланду није био чин појединца, већ организовани акт тероризма", казао је Ердоган.