Грчка: Почетак ускршњег поста обележен карневалом

Танјуг

16. 03. 2019. у 17:41

Грчка: Почетак ускршњег поста обележен карневалом

Фото Танјуг-АП

Пролеће је у Грчкој и ове године отпочело живописним карневалима који најављују почетак Ускршњег поста
Пролеће је у Грчкој и ове године отпочело живописним карневалима који најављују почетак Ускршњег поста.


Ова традиција која сеже вековима уназад, поштује се у многим селима широм северне Грчке, а препознатљивом је чине бубњеви, фруле и - маске.


У Науси која се налази око 500 километара северно од Атине, градићу некада позантом по текстилној индустрији, одржава се чувена парада "војника и невести". Локални мушкарци свих узраста носе црвено-беле гипсане маске, од којих је свака другачије украшена.


"Постоји читав обредни аспект у томе како се облачи хаљина," каже Аристидис Тосиос, председник фолклорног клуба "Војници и невесте".


Окупљање је праћено традиционалним инструментима попут зурли и бубњева. Поворка од куће до куће, а плесач излази на балкон и поздравља их три пута, подижући руке. Затим излази из куће, прекрсти се и, скочивши три пута, поздравља представника трупе, пише АП.


Два сата вожње одатле на исток, учесници у прослави у селу Сохос носе козје и јагњеће коже са звонима око струка и маскама сачињеним од метар високе формације превучене тракама на коју је закачен лисичји реп, и воде процесију кроз град уз звуке традиционалне музике, а затим плешу.


Ношњу могу носити сви - мушкарци и жене, одрасли и деца.


Мушкарци, међутим, носе најтежа звона, њих пет везано око струка, тежине од 18 до 20 килограма.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације