ПОСЛЕ другог фијаска који је споразум између Брисела и владе у Лондону претрпео у британском парламенту, у четвртак увече се на острву одлучивало о пролонгирању фамозног члана 50 који је требало да изведе Велику Британију из ЕУ 29. марта. У пат-позицији у коју је упао "брегзит", покушајем његовог одлагања Лондон трага за већим маневарским простором. За муке Лондона, међутим, Брисел не показује много стрпљења.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Брегзит" у слепој улици

Скоро три године од референдума на ком су се Британци изјаснили за напуштање Уније, Острво је дубоко подељено. У парламенту нема сагласности о споразуму који је премијерка Тереза Меј испословала са челницима ЕУ. У среду увече су се посланици Доњег дома изјаснили да ни под којим условима неће бити "брегзита" без споразума.

Мејова је предложила посланицима да и трећи пут гласају о споразуму о "разводу", означивши 20. март као датум за изјашњавање. Из седишта ЕУ поручују да нових преговора неће бити и да ће Британија напустити ЕУ, на овај или онај начин.

- Време за преговоре између ЕУ и Велике Британије је завршено и неће бити више "разјашњења" споразума о "брегзиту" - изјавио је главни преговарач ЕУ Мишел Барније. Додао је да ће се у случају захтева за одлагање "брегзита Брисел свакако питати зашто је Лондону потребан продужетак. Запитао је да ли је у питању нови референдум, или можда нови избори.


Председник Европског савета Доналд Туск изјавио је јуче да европски блок треба да буде отворен и да Великој Британији дозволи дуго, а не само краткотрајно, одлагање њеног изласка из ЕУ. Туск је на свом твитер-налогу навео да ће у консултацијама пред самит лидера ЕУ, наредне седмице у Бриселу, апеловати на лидере осталих 27 чланица да "буду отворени према дугом одлагању, ако Велика Британија буде сматрала да је потребно преиспитати њену стратегију 'брегзита' и изградити консензус о томе".

Мејова, међутим, жели да одлагање буде краће, до краја јуна. Она упозорава присталице "брегзита" које се противе њеном споразуму да би, уколико не дође до усвајања споразума о повлачењу наредних дана, продужење могло да траје дуго и да значи да до "брегзита" никада, заправо, неће ни доћи.

Светски медији коментаришу да се све око "брегзита" може назвати неуспехом и да је крајње време да Лондон то призна.

ТРАМП СЕ РАДУЈЕ ТРГОВИНИ

АМЕРИЧКИ председник Доналд Трамп оценио је јуче да постоји огроман потенцијал за трговински споразум САД - Велика Британија, у тренутку када су се преговори о "брегзиту" у Лондону нашли у ћорсокаку. "Моја администрација се радује преговорима о великом трговинском споразуму са Великом Британијом. Потенцијал је неограничен!", твитовао је Трамп.

ЕК: БРИТАНИЈА ЋЕ МОРАТИ ДА ОПРАВДА ОДЛАГАЊЕ

БРИСЕЛ (Танјуг) - Европска комисија саопштила је да ће Британија морати да оправда било какав захтев за одлагање Брегзита, док ће се европски лидери пре свега водити идејом да не буде никаквих ометања у европским институцијама док се тај захтев разматра.

"Захтев за продужење Члана 50. захтева једногласну сагласност свих 27 држава чланица", саопштено је из Европске комисије у реаговању на гласање у британском парламенту, чији су посланици затражили одлагање Брегзита, преноси Ројтерс.

Европска комисија ће одржати састанке идућег четвртка и петка, а поједини европски лидери су саопштили да Британија мора да напусти ЕУ пре избора за Европски парламент у мају или, уколико се Брегзит одложи, да у њима учествује, како легитимност избора не би била доведена у питање.