Европски парламент позвао на обустављање пројекта „Северни ток 2“

NovostiOnline

уторак, 12. 03. 2019. у 14:37

Европски парламент позвао на обустављање пројекта „Северни ток 2“

Фото МВ.РУ

Европски парламент је на пленарној седници у Стразбуру гласао за резолуцију о политичким односима између ЕУ и Русије, која садржи предлоге за заустављање пројекта „Северни ток 2“
Европски парламент је на пленарној седници у Стразбуру гласао за резолуцију о политичким односима између ЕУ и Русије, која садржи предлоге за заустављање пројекта „Северни ток 2“, предвиђа могућност проширења персоналних санкција, ограничава приступ Русији финансијама и технологији, као и да Москву више не сматра стратешким партнером.

„Прелазимо на гласање о документу у целини. Документ је одобрен“, изјавила је председавајућа седнице. За резолуцију је гласало 402 посланика, 163 је гласало против, а 89 је било уздржано.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Pariz spasava "Severni tok 2"

Документ, који је у марту представила летонска посланица Сандра Калниете, садржи формулацију да „ЕУ треба да буде спремна да наметне додатне санкције, укључујући циљане личне санкције и ограничење приступа финансијама и технологији, уколико Русија настави да крши међународно право“.

Резолуција је такође садржала апел Европској комисији и европској дипломатској служби да „хитно развију законодавне предлоге о „закону Магнитског“ (глобални режим санкција ЕУ за заштиту људских права), који би омогућили да се уведе забрана виза и циљане санкције“, на пример, „блокирање имовине“ и имовинских интереса у оквиру надлежности ЕУ према одређеним лицима“, као и да се састави одговарајући „списак санкција“.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - AMERIKANCI BESNI ZBOG SEVERNOG TOKA 2: Dodatno naoružavaju Ukrajinu

Текст такође садржи тврдњу да „Северни ток 2“ повећава зависност Европске уније од испорука руског гаса, угрожава унутрашње тржиште ЕУ и није у складу са енергетском политиком ЕУ или њеним стратешким интересима, па се стога (пројекат) мора зауставити.

Такође се наводи да „при садашњим околностима Русија више не може да се сматра стратешким партнером“, а како се принципи у споразуму о партнерству и сарадњи више „не поштују“, споразум би требало поново размотрити. Европски посланици су у резолуцији позвали земље ЕУ на „даљу координацију и хармонизацију“ своје спољне политике према Русији.

Истовремено се у документу истиче да је ЕУ „још увек отворена за јачање односа и дијалога и да жели да се врати на сарадњу са Русијом када руске власти испуне своје законске и међународне обавезе“.

„Тренутне несугласице и сукоб између ЕУ и Русије не одговарају интересима ниједне стране; канали везе треба да остану отворени упркос разочаравајућим резултатима; нова подела континента угрожава безбедност ЕУ и Русије“, наводи се у резолуцији.sputniknews.com


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Miki-Zg

12.03.2019. 18:25

Uskoro EU činovnici -sluge neoliberalizma odlaze u nepovratnu povjest ?,za dva mjeseca ?