Израелска глумица Гал Гадот, звезда филма "Чудесна жена", стала је у одбрану популарне ТВ водитељке Ротем Села коју је критиковао премијер Израела Бењамин Нетањаху јер је напала његов однос према израелској арапској мањини.

"Не ради се о левици или десници, Јеврејину или Арапину, секуларном или религиозном ради се о дијалогу за мир и једнакост и нашој толернацији једног према другом", написала ја Гадот на Инстаграму, где има 28,2 милиона следбеника.

"Одговорност да се улива нада у бољу будућност за нашу децу лежи на нама", додала је глумица и поручила Ротем Села да је она све инспирисала.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Netanjahu: Svaki Palestinac koji je ubio Izraelca u 2018. je mrtav ili uhapšen

Гадот је то написала услед неслагања о улози коју би израелске арапске патије могле играти на општим изборима 9. априла.

Нетањаху је у недељу на друштвеним мрежама одговорио ТВ водитељки на коментаре о његовој конзервативној партији Ликуд и антиарапској реторици, оценивши да Израел "није држава свих његових грађана", алудирајући на арапско становништво.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Udružili se Netanjahuovi rivali, optužuju ga da je izgubio dodir sa cionizmom

"Шта је проблем с Арапима???? Благи боже постоје такође арапски грађани у овој земљи. Када ће дођавола неко у овој влади поручити јавности да је Израел држава свих њених грађана и да су сви људи створени једнаки и да чак Арапи и Друзи и ЛГБТ-овци и шокантно - левичари, јесу људи", навела је она.

"Драга Ротем, једна важна исправка: Израел није држава свих његових грађана. Према закону о националној држави који смо усвојили, Израел је национална држава јеврејског народа и никог другог", написао је Нетањаху на Инстаграму.

Он се сложио с водитељком да нема проблема с арапским грађанима јер "они имају иста права", додавши да је "влада Ликуда инвестирала више од било које друге владе у арапску популацију", али је одмах потом поновио оно што је већ тврдио да ће влада предвођена његовим главним ривалима, која ће укључити арапске партије, "подрити безбедност земље".

Израелски министар образовања десничар Нафтали Бенет вођа партије Нова десница критиковао је такође Нетањахуаа али зато што му је приоритет да одговара ТВ водитељки док траје прекогранично насиље у појасу Газе, пренели су израелски медији.

Израелски посланици Арапи су бранили Селу и похвалили је за "храброст".

"Ротем Села не познајемо се, али браво", рекао је вођа партије Хадаш-Таал Ајман Одех.

Посланик Ахмед Тиби је оценио да сама чињеница да је медијској личности попут Селе потребна храброст да каже да су Арапи такође људи јесте доказ мрачних времена, како је рекао, "у којима живимо".

И Лига за борбу против клевета са седиштем у САД је критиковала омаловажавање Арапа.

"Улога арапских партија у израелском Кнесету све више постаје кључна у тренутној изборној кампањи када се неколико партијских лидера и политичара зариче да их неће укључити у будућу коалицију док оптужују своје политичке противнике да желе да то ураде", рекла је Карол Нуриел директор Лиге у Израелу.

Израел има скоро девет милиона становника, од којих су 74,5 одсто Јевреји. Највећа мањина су Арапи, потомци Палестинаца који су остали у својим домовима након оснивања државе 1948. године и има их више 1.800.000.