МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


РУСИЈА планира да у Турску допреми системе С-400 већ у јулу ове године, обзнанио је светској јавности турски председник Реџеп Ердоган по повратку из Сочија, са састанка са председницима Русије и Ирана, Владимиром Путином и Хасаном Роханијем.

- Ми смо потписали уговор са Русијом и надамо се да ће он на време бити реализован - додао је Ердоган. - Без обзира на притиске Вашингтона, никаквог повратка не може бити.

На другој страни, истог дана, амерички потпредседник Мајк Пенс је на Међународној конференцији за безбедност у Минхену запретио руководству Турске рекавши да Вашингтон неће толерисати да савезници САД и чланице НАТО купују оружје од потенцијалних противника.

- Ми не можемо гарантовати мир Западу ако наши савезници зависе од Истока - казао је Пенс том приликом.

Ердоган је поновио разлог зашто је Турска купила од Русије системе С-400, а не америчке "патриоте", за које је била заинтересована пре неколико година. Турски председник је сада био потпуно отворен и објаснио да Вашингтон није хтео да испуни три захтева Анкаре. Први је био да се комплекси "патриот" купе на кредит, други услов је да се што пре доставе, и треће да се организује заједничка производња.

Без обзира на то што је Ердоган више пута казао да не намерава да одустане од куповине руских С-400, Американци су наставили да праве притисак. На почетку јануара у Анкару је због тога допутовала посебна америчка делегација, која је наговарала турско руководство да одустане од куповине С-400. Американци су и даље тражили 3,5 милијарде долара за своје "патриоте", што је знатно скупље од руских С-400. Осим тога, Вашингтон није био спреман да Турцима преда технологију која би им омогућила да убудуће сами праве те системе.

Дмитриј Шугајев, руководилац Федералне службе за војнотехничку сарадњу Русије, изјавио је да ће Москва испунити све обавезе и да ће Турска добити на време системе С-400 које је купила. Он је објаснио да је Русија спремна на то да Турска производи одређене елементе за С-400. То значи да ће у перспективи "мозак" тог система Турска куповати из Русије, а један део ће правити сама.

- Ердоган није попустио на снажне притиске Вашингтона јер жели да буде самосталан у доношењу будућих одлука, без обзира на то што Турска не излази из чланства у НАТО - каже Виктор Рајевски, директор Института политичких и социолошких истраживања Црноморског и Каспијског региона. Он прогнозира да Вашингтон неће искључити Турску из програма ловаца пете генерације Ф-35 јер се неки његови делови производе у турским фабрикама.


Председник Турске Реџеп Ердоган и потпредседник САД Мајкл Пенс


Амерички генерал Тод Волтерс, командант ваздушних снага САД за Европу и Африку, каже да постоји опасност да Руси који буду доставили С-400 Турској, дођу до техничких карактеристика америчких ловаца Ф-35. У Анкари кажу да ће они то сачувати само за себе.

И С-500

ТУРСКИ председник Ердоган је казао и да је Анкара заинтересована за куповину нових ракетних комплекса С-500, које тек треба да добије руска армија.

РУСКИ КРЕДИТ

ДОГОВОР о куповини четири дивизиона С-400 био је потписан у децембру 2017. године. Вредност тог уговора је 2,5 милијарди долара, од чега ће Анкара платити 55 одсто на кредит.