У СВЕТУ годишње умре 100.000 беба због рата и последица ратних дејстава као што су глад, оштећене болнице, недостатак здравствене неге, ускраћена хуманитарна помоћ.

То је један од података из новог извештаја "Стоп рату против деце" међународне организације "Save the Childrenн", која ради у 120 земаља широм света.

У извештају се наводи да је најмање 550.000 беба, у просеку 100.000 годишње, изгубило живот као последица оружаних конфликата у периоду између 2013. и 2017. године у 10 земаља најгоре погођених сукобима.

"Да нису живела у подручјима захваћеним ратом, ова деца би највероватније била жива. Ако се у обзир узме старосна група деце до пет година, процењује се да је у поменутим државама због конфликата живот изгубило најмање њих 870.000 деце", поручује организација "Save the Childrenн".

Земље у којима су конфликти имали највеће последице по децу су Авганистан, Јемен, Јужни Судан, Централноафричка Република, Демократска Република Конго, Сирија, Ирак, Мали, Нигерија и Сомалија.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Сирија: Убијена 23 цивила, петоро деце међу њима

У тој организацији наводе да је у истом, петогодишњем периоду, у истим државама у конфликтима живот изгубило око 175.000 бораца.

Организација је у извештај укључила више од 20 препорука за владе и друге утицајне организације којима је циљ да обезбеде да су деца заштићена у рату или конфликту.

Међу препорукама су потписивање Декларације о безбедним школама, успостављање минималне границе од 18 година за војно регрутовање, избегавање употребе експлозивног оружја у насељеним подручјима, као и већа контрола трговине оружјем.