АФЕРА СКРИПАЉ: Софија потврдила да води истрагу о особи повезаној са тровањем шпијуна

Бета

понедељак, 11. 02. 2019. у 14:02

АФЕРА СКРИПАЉ: Софија потврдила да води истрагу о особи повезаној са тровањем шпијуна

Фото Танјуг / АП

Бугарско тужилаштво потврдило је данас да је, заједно са британским властима, отворило истрагу о наводном агенту руске војне обавештајне службе (ГРУ) који је повезан са афером Скрипаљ

Бугарско тужилаштво потврдило је данас да је, заједно са британским властима, отворило истрагу о наводном агенту руске војне обавештајне службе (ГРУ) који је повезан са афером Скрипаљ, а у Бугарској је осумњичен за тровање једног бизнисмена и његовог сина 2015. године.

У Бугарској се против тог Руса познатог по псеудонимом Сергеј Федотов води истрага од 11. октобра 2018. у координацији између бугарских и британских правосудних органа, изјавио је данас државни тужилац Сотир Цацаров.

Британски сајт Белингкет пренео је недавно да је Федотов био у Великој Британији у тренутку тровања бившег руског агента Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије у марту 2018.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НАУЧНИК ТВРДИ: Тровање Скрипаља не личи на руски рад

Бугарске власти га сумњиче да је умешан у тровање бизнисмена Емилијана Гебрева у Софији 2015.

Вест о заједничкој истрази потврдила је и британска амбасадорка у Бугарској Ема Хопкинс, која је рекла да две земље имају "заједнички тим" и уско сарађују.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Случај Скрипаљ: Одакле потиче отров "новичок"

Бугарски медији преносе да је Гебрев могао да буде на мети руских обавештајних служби јер је његово предузеће Дунарит извозило оружје Украјини.

Као и Скрипаљ и његова ћерка, и Гебрев и његов син су преживели тровање после вишемесечног боравка у болници.

Лондон је за тровање Скрипаља директно оптужио Москву која је то у неколико наврата негирала. Афера Скрипаљ је изазвала дипломатску кризу између Лондона и британских савезника с једне стране и Русије с друге стране, јер је протеран велики број дипломата.


Коментари (1)