НОВА ФАЗА АНТИРУСКЕ КАМПАЊЕ У МАКЕДОНИЈИ: Црна мачка у мрачној соби

Тањуг

субота, 09. 02. 2019. у 17:50

НОВА ФАЗА АНТИРУСКЕ КАМПАЊЕ У МАКЕДОНИЈИ: Црна мачка у мрачној соби

Скопље- / Фото Танјуг

Руски амбасадор у Македонији Сергеј Баздникин оптужио је данас западне државе да "настављају русофобичну кампању" у Македонији
Руски амбасадор у Македонији Сергеј Баздникин оптужио је данас западне државе да "настављају русофобичну кампању" у Македонији и поручио да Москва сматра да би о питању промене имена Македоније требало разговарати у Савету безбедности УН.

"Поједине западне земље, превођене САД, заиста јачају антируско осећање широм света покушавајући да у своју пропагандну орбиту увуку што је више земаља могуће, укључујући и стављањем посебног нагласа на злогласну ''атланстку солидарност", рекао је Баздникин у интервјуу за ТАС С.

Такви покушаји су, тврди он, виђени и у Македонији.

"Једна од практичних манифестација ове бесомучне кампање је протеривање руског дипломате из Скопља у марту прошле године, опет као гест солидарности у такозваном случају Скрипаљ", рекао је амбасадор.

Он је нагласио да нису постојали докази о било каквој умешаности Русије у унутрашње послове Македоније.

"У мрачној соби не може се наћи (црна) мачка, нарочито ако нема мачке, а Скопље је то недавно признало", напомиње руски дипломата.

Истиче и да се Москва нада да ће македонски политичари моћи да поднесу притисак и у пракси докажу да њихова уверавања о интересу да задрже пријатељске односе са Русијом "нису само речи".

Баздникин напомиње и да Русија сматра да би о питању промене имена Македоније требало разговарати у Савету безбедности УН.

Према његовим речима, Москва полази од чињенице да Резолуција 845 Савета безбедности УН из 2993. године садржи захтев генералном секретару УН да извештава Савет о напретку у решавању питања званичног имена Македоније.

"Овај захтев мора се мора испоштовати, наравно. Познато је да су одлуке Савета безбедности УН обавезујуће за све. Када ће се то догодити зависи од много фактора, укључујући техничких и организационих", поручио је Баздникин.

Грчки парламент синоћ је ратификовао Протокол о приступању Северне Македоније у чланство НАТО, чиме и званично ступа на снагу Преспански споразум и употреба новог имена државе Република Северна Македонија за унутрасњу и спољну употребу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

SNEZANA

11.02.2019. 19:27

SAMO BVAS MOLIM KAO MAKEDONKA POMOZITE NAMA U MAKEDONIJI BICEMO VAS VECNO ZAHVALNI AKO OSLOBODITE OVAJ POROBJENI NAROD KOJI HOCE SVOJU DRZAVU NAZAD