Европски суд: Немачка исправно осудила британског бискупа

Танјуг

03. 02. 2019. у 18:52

Европски суд: Немачка исправно осудила британског бискупа

Европски суд за људска права / Фото: Depositphotos

Од почетних 12.000 евра новчане казне, током жалбених поступака Вилијамсону је новчана казна смањена на 1.800 евра, а Европски суд је у својој одлуци констатовао да је то “блага казна”
Европски суд за људска права потврдио је одлуке немачких судова да је британски бискуп из Кента Ричард Вилијамсон (Рићард Wиллиамсон) извршио кривично дело “подстицање на мржњу” због порицања хололауста и постојања гасних комора у којима су убијани Јевреји у време нацистичког режима.


У одлуци Европског суда констајује се да је Вилијамсонова представка против Немачке због “кршења права на слободу говора” неприхватљива и да су немачки судови донели исправну одлуку прогласивши британског бискупа кривим.


Од почетних 12.000 евра новчане казне, током жалбених поступака Вилијамсону је новчана казна смањена на 1.800 евра, а Европски суд је у својој одлуци констатовао да је то “блага казна”.


Ова одлука је коначна и на њу не постоји право жалбе.


У пресуди објављеној на сајту суда, Европски суд је закључио да је Вилијамсон добровољно дао интервју у којем је порекао Холокауст.


Интервју је дао у Немачкој новинару који ради за Шведски тв канал СВТ-1, упркос што је знао да такве изјаве подлежу у Немачкој кривичној одговорности.


Није инсистирао током интервјуа да не буде емитован у Немачкој и није разјаснио са новинарем или ТВ каналом како ће интервју бити објављен.


Европски суд је закључио да је прихватљива одлука немачког суда да је кривично дело почињено у Немачкој, јер је интервју смимљен у тој земљи (иако је емитован у Шведској, али је касније преко ЈУ туба био видљив широком аудиторијуму).


Такође је истакао да се Вилијамсом није ниједном оградио од садржаја датих изјава, нити се жалио да су немачки судови погрешно оценили њихов садржај.


"То води закључку Суда да је Вилијамсон хтео право на слободу говора да употреби ради промовисања идеја које су супротне духу Конвенције о људским правима", наводи се у одлуци суда и додаје да је одлучивање немачких судова пропорционално легитимном циљу којем се тежи као неопходном у демократском друштву“.


Такође, Европски суд је приметио да државе које су доживеле нацистичке ужасе могле, у светлу њихове историјске улоге и искуства, сматрају да имају посебну моралну одговорност да се дистанцирају од масовних злочина које су починили нацисти.


Новинске агенције АФП и Дојче веле пренеле су да је Вилијамсон раније био члан ултра-конзервативног друштва Светог Пија X, у време давања спорне изјаве и да је одатле избачен 2012. године због непослушности.


Претходно је из Ватикана био екскомунициран 1988. године јер га је заредио фундаменталистички архиепископ против папинских наредби, преносе агенције.


Француска агенција наводи да је Вилијамсону дозвољен повратак у цркву 2009. године, као део потеза тадашњег папе Бенедикта пореклом из Немачке, да "залечи" раскол измеду Ватикана и фундаменталиста.


Подсећа да је та одлука је уследила неколико дана након емитовања спорног интервјуа у којем Виллијамсон пориче холокауст и да је Ватикан убрзо саопштио да није знао за те изјаве.


Вилијамсон је други пут изопштен из цркве 2015. године након што је посветио новог бискупа у Бразилу упркос томе што није био овлашћен да то учини.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације