Суд на Флориди прихватио је да уз кауцију од 250.000 долара пусти на слободу Роџера Стоуна, саветника у предизборној кампањи председника САД Доналда Трампа који је јутрос био ухапшен.

Сарадник америчког председника Доналда Трампа, Роџер Стоун ухапшен је данас због покушаја утицања на сведоке, саопштила је канцеларија специјалног истражитеља која испитује наводе о вези Трамповог предизборног штаба и Русије пре избора 2016.

Прочитајте још:Роџер Стоун: Трамп би Америку могао да повуче из НАТО

Стоун је ухапшен на Флориди због ометања правде, покушаја утицања на сведоке и давања лажних изјава, пошто је јуче федерална велика порота у Вашингтону подигла оптужницу, рекао је портпарол специјалног истражитеља Роберта Мулера.

Дугогодишњи Трампов саветник, који је месецима био предмет Мулерове истраге, признао је да је током предизборне кампање био у контакту с Гучифером 2.0, за којег америчке обавештајне службе наводе да је био лице испред руских војних званичника који су радили на хаковању имејлова Демократске партије, навео је Вашингтон пост.

Стоун је 2015. био Трампов саветник, после чега је био неформални саветник. У оптужници се наводи да је у лето 2016. Стоун разговарао са вишим званичницима Трамповог штаба о Викиликсу и информацијама које би могле бити штетне по кампању Хилари Клинтон.

Стоун је, наводи се у оптужници, изнео више лажних изјава у погледу Викиликса, лажно негирао да поседује докумете који садрже доказе о томе, као и да је покушавао да убеди сведоке да лажно сведоче и не обелодане важне информације за истрагу.

Према наводима из Мулеровог тима, шеф Викиликса Џулијан Асанж је 4. октобра 2016. одржао конференцију за новинаре али није објавио материјале о Хилари Клинтон. После тога су високи представници Трамповог штаба контактирали Стоуна и питали га зашто ништа није објављено, на шта је он одговорио да је то због безбедносних разлога, пренео је Гардијан.

Три дана касније Викиликс је објавио први део хакованих мејлова и из Трамповог штаба је Стоуну речено "добро урађено". Стоун се касније хвалио како је исправно предвидео да ће мејлови бити објављени 7. октобра.