Естонски новинар Вахур Коритс позвао је да се на територији његове земље инсталитрају ракете које могу погодити Санкт Петербург, као и да се купе војни бродови који би правили сметње руској трговачкој флоти.

Ракете и ратни бродови, према речима естонског новинара, потребне су у садашњим условима светске политике, како би омогућиле Естонији да има „резервни план обуздавања“ Москве. Главни циљ овог плана је да се направи тако да Русија плати сувише високу цену у случају напада на Естонију — изгуби Санкт Петербург и поморску трговину у Балтичком мору.

„Кочница за нападача је страх да ће ако нападне сам бити потучен“, наводи лист речи новинара.

Избор Санкт Петербурга као циља за ракете Кортес објашњава стратешки важним циљевима који се тамо налазе, укључујући штаб Западног војног округа и ратне флоте Русије. Такав напад, како сматра новинар, извршиће озбиљан психолошки притисак на Москву.

Осим тога, како додаје лист, Коритс предлаже да се плене и потапају трговински бродови који плове ка руској луци све док власници бродова не прекину трговину са Русијом. На такав начин, по његовом мишљењу, Москва ће се наћи под озбиљним притиском и изгубиће канале за извоз нафтних деривата.