КАМПАЊА МАКРОНА О ТРОШКУ ДРЖАВЕ: „Жуте прслуке” чека 80.000 полицајаца

Г. Чворовић

субота, 19. 01. 2019. у 07:51

КАМПАЊА МАКРОНА О ТРОШКУ ДРЖАВЕ: „Жуте прслуке” чека 80.000 полицајаца

Полиција на улицама Сујака AP Photo

Француски председник обилази земљу док га опозиција оптужује за предизборну кампању о државном трошку. Данас спремно 80.000 полицајаца

ПАРИЗ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“


ШЕФ државе Емануел Макрон наставио је у петак дебатни маратон по унутрашњости Француске, па је боравио у месту Сујак, са само три хиљаде становника, на југу земље. Прате га импресивне мере безбедности, па га опозиција оптужује за предизборну кампању о државном трошку.

Прочитајте још: "Прслуци" не верују Макрону

И поред дебате, посланик Непокорене Француске Ерик Кокрел поручује да Макронови предлози не одговарају "жутим прслуцима" и најављује ново, десето окупљање данас у Паризу и другим градовима. С друге стране, најављено је да ће ред у земљи чувати 80.000 полицајаца.

Прочитајте још: ПОКУШАЈ ДА СЕ УМИРЕ “ЖУТИ ПРСЛУЦИ”: Макрон званично покреће велику националну дебату

Јавност се противи коришћењу оружја с гуменим мецима калибра 40 милиметара који су изазвали многобројне повреде, али полиција не жели ни да разговара о томе, поручујући да им је то једини начин одбране. Пред судом је покренуто 67 процеса због коришћења тог оружја.

Још један вид протеста "жутих прслука", уз улична окупљања, јесте уништавање фиксних радара за мерење прекорачења брзине. Онеспособљено је чак 60 одсто од 3.300 апарата, колико их је постављено широм Француске.

Емануел Макрон

Тренутну неповољну климу по председника подгрева и враћање у актуелност "афере Бенала". Бившем Макроновом саветнику и човеку од поверења, за кога се сумња да је организовао председниково паралелно обезбеђење и који је оптужен да је користио прекомерну силу на манифестацијама 1. маја, Александру Бенали одређен је притвор, уз оптужбе да је фалсификовао документа да би дошао до неких од више дипломатских пасоша, колико их поседује.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације