Један 14-огодишњи Палестинац преминуо је у понедељак од рана задобијених током масовних протеста на граници појаса Газе и Израела у петак, саопштило је Министарство здравља на тој палестинској територији.

У петак је поред граничне ограде протестовало око 13.000 Палестинаца, пренели су израелски медији. Једна Палестинка убијена је тада израелском ватром, што је навело многе становнике појас Газе да врше притисак на Хамас како би осветио њену погибију.

Абд а-Рауф Исламил Салелах погођен је у главу бојевом муницијом на северу појаса Газе и пренет је у болницу у критичном стању где је проглашен мртвим. У недељу су палестинске власти саопштиле да је још један Палестинац рањен прошлог месеца израелском ватром подлегао ранама.

Прочитајте још - ПРОТЕСТИ У ГАЗИ: Израелска војска пуцала у масу; Два Палестинца убијена, 445 повређено

У суботу су палестински екстремисти испалили ракету на Израел што је изазвало осветничке ударе из ваздуха на циљеве исламског екстремистичког Хамаса.

Та организација коју Израел сматра терористичком је у недељу упозорила да је то "опасна ескалација и да употреба ватре неће донети безбедност Израелу и његовим грађанима" , те да ће та земља сносити "све последице".

Израелска војска је саопштила да сматра Хамас одговорним за сво насиље које потиче из појаса Газе и да ће наставити да брани своје грађане. Палестинци протестују против израелске и египатске блокаде Газе од краја марта једном недељно, обично петком.

У тим протестима погинуло је скоро 190 Палестинаца према подацима Асошиејтед преса и један израелски војник. Протести су се у последње време смирили јер постоји неформални прекид ватре између Хамаса и Израела којем је посредовао Египат.

Прочитајте још - НОВО НАСИЉЕ У ГАЗИ: Израелци убили шест Палестинца током протеста (ФОТО)

Израел је након одлагања прошле недеље пристао да Катар настави да шаље помоћ директно Хамасу од 15 милиона долара месечно како би омогућио да се исплате јавни службеници.

Премијеру Израела Бењамину Нетањахуу одговара да се затишје сачува пред превремене израелске изборе заказане за 9. април.

Палестински председник Махмуд Абас, вођа ривалског умеренијег Фатаха, међутим прети да ће појачати притисак на Хамас у настојању да поврати контролу над Газом.

Фатах доминира само на другој палестинској територији, Западној обали, откако су хамасовци силом преузели власт 2007. године. Тада су Израел и Египат увели блокаду појаса Газе.