СНОУДЕН У ЕКСКЛУЗИВНОМ ИНТЕРВЈУУ ОТКРИО: Кашоги би био жив да није учињен један корак

Тањуг

субота, 12. 01. 2019. у 22:15

СНОУДЕН У ЕКСКЛУЗИВНОМ ИНТЕРВЈУУ ОТКРИО: Кашоги би био жив да није учињен један корак

Фото Танјуг, АП

Узбуњивач Едвард Сноуден изјавио је да би саудијски новинар Џамал Кашоги био жив да израелска компанија није продала технологију Саудијској Арабији.
Узбуњивач Едвард Сноуден изјавио је да би саудијски новинар Џамал Кашоги био жив да израелска компанија није продала технологију Саудијској Арабији.

"Постоји реална могућност да би Кашоги још био жив да је НСО одбила да прода (своју) опасну технологију Саудијској Арабији, земљи са дугом историјом кршења људских права", рекао је Сноуден у ексклузивном интервјуу за израелски лист Једиот ахронот.

Он је оценио да је рад компаније НСО групе опасан и да иако она тврди да спасава животе, чињенице сугеришу да ради супротно.

Сноуден, који је пре пет година разоктрио да је америчка тајна служба шпијунирала милионе људи, одговорио је тако на изјаву директора НСО групе Шалева Хулиа у интервјуу за исти лист.

У том интервјуу је Хулио признао да "Пегасус" софтвер који се може користити да зарази вирусима мобилне телефоне и преко њих прикупља податке са тих мобилних телефона, користи читав низ блискоисточних влада.

Међутим, он је порекао да је тај софтвер коришћен да се прислушкује Кашогијев телефон пре његовог убиства у саудијском конзулату у Истанбулу 2. октобра.

"Ја се не претварам да је НСО умешан хаковање Кашогијевог телефона, тако да њихово порицање не доводи до другачијег закључка. Докази показују да су производи компаније умешани у хаковање телефона ( Кашогијевих ) пријатеља Омара Абдела Азиза, Јахје Асирија и Ганема ал Масарира", рекао је Сноуден.

Он је додао да би желео да верује да НСО није хаковао Кашогијев телефон али да постоје најмање две могућности да се шпијунира за време конверзације: жртва и особа с којом жртва разговара.

Сноуден је рекао да је саудијска обавештајна служба уз помоћ производа израелске компаније хаковала телефоне три особе с којима је Кашоги контактирао.

Ово није први пут да је Сноуден тврдио да је софтвер израелске компаније коришћен циљању Кашогија.

У новембру се он обратио скупу у Израелу путем видео линка из Русије где живи у изгнанству. Тада је оптужио НСО групу да продаје дигитално средство за крађу, а не само за хватање криминалаца и заустављање терористичких напада, не само за спасавање живота већ да би зарадила.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације