Хуманитарна организација Оксфам саопштила је да обуставља активности на сузбијању еболе у Конгу због насилних протеста грађана којима је забрањено да гласају на председничким изборима у недељу.

Наводећи као разлог епидемију еболе, изборна комисија Конга одложила је за март гласање у градовима Бени и Бутембо на истоку земље, а демонстранти протестују јер је инаугурација новог председника заказана за јануар.

Директор Оксфама у Конгу Рафаел Мбуји описао је ситуацију као "крајње забрињавајућу" пошто свако обустављање активности на сузбијању смртоносног вируса доводи до великог броја нових случајева, преноси Асошиејтед прес.

"Не изненађује да су људи, којима су гласови одузети у последњем тренутку, фрустрирани и да излазе на улице. Ти људи такође заслужују да искажу своју вољу", додао је Мбуји.

Министарство здравља Конга саопштило је раније данас да су нереди поводом одлагања избора у Бенију и Бутембу "тешко пореметили" напоре на сузбијању еболе.

Стотине грађана протестовале су данас и јуче у Бенију, захтевајући да гласају с остатком земље на председничким изборима. Полиција је на протестима користила бојеву муницију и сузавац да би растерала демонстранте.