НЕМА ДИЛЕМЕ: Америчка мисија се наставља у Ираку

Д. САВИЋ

27. 12. 2018. у 22:45

НЕМА ДИЛЕМЕ: Америчка мисија се наставља у Ираку

Меланија и Доналд Трамп у бази "Ал Асад" у Ираку Фото АП

Председник и прва дама Америке у посети војницима САД у Ираку и Немачкој. Ирачки посланици: Трампова посета војној бази овде је арогантна

НЕДУГО после проглашења победе над Исламском државом и најаве повлачења америчке војске из Сирије, председник САД Доналд Трамп, који је са првом дамом Меланијом изненада посетио америчку ваздухопловну базу "Ал Асад" на западу Ирака, није оставио дилему у вези са даљом америчком мисијом у овој земљи.

Док су ирачки посланици тврдили да је ова Трампова посета арогантна, да крши суверенитет Ирака и апеловали на парламент да затражи од америчких војника да напусте земљу, Трамп, који се није састао са званичницима земље домаћина, поручио је:

- Нема никаквих планова за повлачење - саопштио је амерички председник у Ираку.

Будући да су ирачки званичници за посету сазнали два сата уочи слетања потпуно замраченог авиона шефа Беле куће у Ирак, Трамп је само телефоном разговарао са ирачким премијером Адилом Абдулом Махдијем. Иначе, ово је прва Трампова посета током његовог председничког мандата америчким трупама у некој ратној зони.

Прочитајте још - Трамп у ненајављеној посети америчким војницима у Ираку

У међувремену, неки ирачки посланици, затражили су да парламент изгласа одлазак око 5.000 америчких војника стационираних у Ираку, као део коалиције која се бори против екстремиста Исламске државе, пошто је Трамп већ прогласио победу над овим џихадистима у Сирији. Но, за разлику од одлуке о повлачењу из Сирије, која је, иначе, претходила оставци шефа Пентагона Џејмса Матиса, Трамп је, напротив, наговестио могућност предузимања војних акција из Ирака.

У Ираку је Трамп поручио и да је спреман да чека колико год треба да од пореских обвезника САД добије пет милијарди долара за планирани зид на граници са Мексиком, што је захтев који је довео до делимичне блокаде федералне владе.

У повратку из Ирака је ненадано посетио и америчке војнике у Немачкој, у ваздухопловној бази Рамштајн, где се руковао и сликао с војницима. Неки припадници војске имали су качкете с натписом "Учинимо Америку поново великом", које је Трамп потписивао.

НЕМА ВИШЕ НА "ХЛЕБУ И ВОДИ"

АМЕРИЧКА ратна морнарица од Нове године напушта кажњавање морнара бродским притвором, током кога добијају само хлеб и воду. Ова мера је преузета од Британаца, који су ту праксу напустили 1891. године. "Њујорк тајмс" подсећа да капетани и даље могу подређенима да нареде додатне обавезе у трајању до 45 дана, забране им напуштање брода до 60 дана, да им снизе чин, као и да им преполове две месечне плате.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Геноцид над здравим разумом и расуђивањем

27.12.2018. 22:53

"Мисија"? Хтели сте написати тачније окупација и пљачка?

Mr Radomir Scepanovic

28.12.2018. 03:11

Irak je razoren pod americkim lazima!Opljackana Centralna banka,muzeji,izneti ankviteti,silovane zene,sravnjena zemlja!Zavadjeni siti i suniti!Posle se cude sto ubijaju okupatore!

realist.

28.12.2018. 04:56

Lako je ubijati golorukog naroda I hvaliti se, koliko Godina vode ratove po Azijskim zemljama, i Nikoga nisu pobedili, oni su samo ubijali kao u bi su YU, sramota dase hvale.