Ко има, а ко не Мишелинове звездице?

Танјуг

08. 12. 2018. у 23:07

Ко има, а ко не Мишелинове звездице?

Илустрација / Depositphotos

Широм света, а све чешће и у Београду, неретко се у рекламама за ресторане може чути и видети како баш у том ресторану ради "кувар са Мишелиновом звездицом"

Широм света, а све чешће и у Београду, неретко се у рекламама за ресторане може чути и видети како баш у том ресторану ради "кувар са Мишелиновом звездицом".

Међутим, чувени Мишелинов водич уопште не рангира куваре, већ искључиво ресторане.

Наиме, Мишелинови инспектори звездицама рангирају само ресторане и то на основу пет критеријума који се тичу хране, док се другим симболима рангира ентеријер и квалитет услуге.

Наравно, квалитет хране зависи и од шефа кухиње, али то за "Мишелинов водич" није пресудно, па се кувари не оцењују звездицама, једноставно зато што различити кувари спремају у истом ресторану, а звездица вреднује цео тим.

У Београду, као ни у другим градовима у Србији, још нема ресторана с Мишелиновим звездицама, који су за љубитеље доброг залогаја широм света прави изазов.

Од држава у региону, за сада само Хрватска има три ресторана који су оцењени по једном Мишелиновом звездицом, у Ровињу, Шибенику и Дубровнику.

Према објашњењу на Мишелиновом сајту, оцене ресторана објављују се више од једног века у Мишелиновом водичу, у којем његови инспектори преносе своје импресије о ресторану у неколико кратких реченица уз симболе од којих су у свету најпознатије звездице.

Ресторани могу да добију до три звездице за квалитет њихове хране на основу пет критеријума: квалитет коришћених намирница, мајсторство укуса и технике кувања, личност кувара у његовој кухињи, однос цене и понуде, као и доследност квалитета (између висе посета Мишелинових инспектора).


Мишелинови инспектори приликом доделе звездица у ресторанима не обраћају пажњу на уређеност ентеријера, декор стола или квалитет услуге. Ове ставке су рангиране симболом виљушке и кашике, истичу у Мишелину.

Једну Мишелинову звездицу добијају они ресторани за које Мишелинови инспектори процене да су вредни "заустављања" када сте на путу.

Две звездице дају ресторанима за које вреди "скренути са пута", док су са три звездице оцењени рсторани због којих се "планира специјално путовање".

Симбол виљушке и кашике оцењује удобност и квалитет ресторана од 1 до 5.

Симболом кућице - и бројем кровова на њој од 1 до 5, вреднују се хотели и смештаји према комфору и квалитету, од добрих до луксусзних у традиционалном стилу.

Поред звездица, постоје и мање познати симболи за рангирање. Међу њима је Мишелинова маскота - Биб Гоурманд који није у рангу звездице, али није ни, како пише на Мишелиновом сајту, ни утешна награда.

Овај систем вредновања препознаје пријатна места која служе добру храну по умереним ценама.

Мишелинови инспектори путују и обедују широм света и непрестао траже и ресторане који нуде висококвалитетну храну по пристојним (џепним) ценама.

Ова опсервација резултирала је стварањем посебне категорије рејтинга за препознавање таквих ресторана, па је 2016. уведен симбол тањира са виљушком и ножем, који препознаје ресторане који "једноставно служе добру храну".

За разумевање овог вида оцењивања ресторана и хотела, треба се вратити више од 100 година уназад.

Све је почело у Цлермонт-Ферранд-у у централној Француској 1889, када су браћа Андре анд Едуард Мићелин основали своју компанију за гуме, радећи за француску аутомобилску индустију, у време када је у земљи било свега 3.000 аутомобила.

Како би покренули суграђане на путовања и самим тим повећали продају кола и продају гума, браћа Мишелин су направили мали водич испуњен корисним информацијама за путнике, као што су мапе, информације о промени гума, где да наточе гориво, као и листом места где могу да једу или да нађу преноћиште.

У прво време, Мишелинов водич укључивао је листу хотела у Паризу и листу ресторана према одређеној категорији, али с обзиром на растући утицај дела водича који се тицао ресторана, браћа Мишелин су установили тим "мистериозних дегустатора" или како их данас знамо - инспектора ресторана, који посећују и оцењују ресторане анонимно.

Тако је током 1926. године, водич је почео да додељује звездице финим местима за обедовање, у почетку их означавајући са по једном звездицом. Пет година касније, уведена је хијерархија 0, један, две и три звездице, а 1936. године објављени су критеријуми рангирања звездицом.

Сада водич рангира више од 40.000 места на преко 24 територије широм четири континента - Северна Америка, Јужна Америка, Европа и Азија - Пацифик.

Људи који оцењују храну - Мишелинови инспектори, стално су запослени у Мишелин групи. Већина њих је студирала у најбољим угоститељским школама у свету, пуно су путовали, живели су и радили у разним државама широм света.

Како би одржали независност критеријума и оцењивања, инспектори увек обедују анонимно, плаћају свој оброк и потом вреднују искуство према пет познатих критеријума: квалитет производа, мајсторство укуса и технике кувања, личност шефа у његовој кухињи, вредност за новац и доследност између посета.

Како тврди Мишелинов водич, његови "инспектори" су пре свега "муштерије као и сви остали".

"Испробавају ресторане потпуно анонимно како би били сигурни да неће имати специјалан третман", наводи Мишелин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације