НА ПОМОЛУ ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ: Украјинска црква не добија аутокефалност

Новости онлине

уторак, 04. 12. 2018. у 19:54

НА ПОМОЛУ ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ: Украјинска црква не добија аутокефалност

Фото Танјуг, АП

Устав „јединствене помесне цркве“ који је написао Цариград не предвиђа стварање аутокефалне цркве коју очекује Кијев, пише украјински портал „Вести“
Устав „јединствене помесне цркве“ који је написао Цариград не предвиђа стварање аутокефалне цркве коју очекује Кијев, пише украјински портал „Вести“.

Позивајући се на податке неименованих извора, украјински портал наводи главне тачке устава, из којих се види да нема говора о независности (аутокефалности) нове структуре. Највероватније се ради о потпуном преласку под јурисдикцију Васељенске патријаршије.

„Самосталност нове структуре коју Цариградска патријаршија намерава да створи у Украјини биће за степен нижа од постојеће самосталности канонске Украјинске цркве“, написао је тим поводом шеф Одељења РПЦ за сарадњу са друштвом и медијима Владимир Легојда на свом каналу на Телеграму.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Православни свет на рубу раскола?

Према писању „Вести“, уставом је прописано да је украјинска црква „нераскидиво везана“ за Цариградску патријаршију, а преко ње са свим осталим црквама, што је једнако положају канонске УПЦ, која је повезана са православним светом преко РПЦ.

Такође, поглавар православне цркве у Украјини може бити само митрополит, а не патријарх. Архијерејски сабор украјинске цркве ће се по свим глобалним питањима обраћати Цариградској патријаршији, а она ће саопшти сабору „шта треба да ради“. Према подацима листа, Цариград неће морати да објашњава своју одлуку.

Осим тога, будућа украјинска црква ће добити миро од Цариграда, што је један од главних знакова непостојања права аутокефалности. „Једина помесна црква“ неће моћи самостално да канонизује своје свеце, већ ће давати имена Цариграду за канонизацију.

На крају, Цариграда патријаршија ће према уставу постати виша апелациона структура. То значи да ће архијереји којима је забрањено да служе у црквама и да предају у верским школама или против којих су уведене неке друге санкције, имају право да се жале Цариграду. Тако украјинска црква неће бити самостална чак ни по питању унутрашњих дисциплинских одлука. Како је саопштено, устав „уједињене украјинске цркве“ Синод Цариградске патријаршије је усвојио на седници која је трајала од 27. до 29. новембра.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Prota Milan

04.12.2018. 19:58

Ovo je polu-dobra vest. Ukrajinski raskolnici nece dobiti svoju patrijarsiju i samostalnost vec ce prosto biti usisani u Carigradsku patrijarsiju. Medjutim i ovo je nekanonski posto Grci nemaju prava da ulaze na tudju kanonsku teritoriju (Ruske crkve) i da otimaju i kradu.

Iva

05.12.2018. 08:20

Šta je ovdje dobra vijest? Priznavanje takve crkve bilo kao potpuno ili djelimično samostalne je suludo. Znači, neko je raščinjen, izbačen iz srkve, formirao svoju crkvu, okupio pristalice i sad da ga priznamo... U čemu je razlika priznavanje potpune ili djelimične samostalnosti kad je jedino isoravno uopšte ih nepriznati!

Сеновић

05.12.2018. 09:09

Ово је прелазно решење. Док их истанбулском патријарх не организује.