Шеф моћног Нисана у притвору

Г. ЧВОРОВИЋ

понедељак, 19. 11. 2018. у 13:15

Шеф моћног Нисана у притвору

Карлос Гон, Фото ЕПА

У Јапану неочекивано ухапшен Карлос Гон, председник највеће светске ауто-групе. Суноврат некадашњег спасиоца, који је постао чак и јунак стрипа

ПАРИЗ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА
ПРАВИ медијски и финансијски потрес догодио се у понедељак када се сазнало да је први човек групе "Рено-Мицубиши-Нисан", највећег светског произвођача аутомобила, моћни Карлос Гон (64), ухапшен у Јапану, уз оптужбе да је прикривао порез, али и да је средства компаније трошио за личне потребе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Нисан повлачи стотине хиљада возила због ризика од пожара

Гонова плата увек је изазивала љутњу међу радничком класом јер је овај магнат зарађивао годишње и преко 16 милиона евра! На челу "Нисана" је, на име плате, варијабила и деоница, примао више од 9 милиона евра, док је у "Реноу" као генерални директор истовремено зарађивао више од седам милиона. Од средине прошле године у "Нисану" прима "само" 5,6 милиона, јер је напустио место генералног директора ове фирме и преузео функцију директора Административног одбора, коју обавља и у "Мицубишију", а томе треба додати и плату у "Реноу", на чијем челу је остао.

Гону су и ове астрономске суме, очигледно, биле мале, па је јапанским финансијским властима "заборавио" да пријави укупно 38,9 милиона евра у периоду дужем од пет година, почев од 2011. године. Занимљиво да је све откривено на основу интерне истраге у "Нисану".

Гону прети казна од 10 година затвора. Он је у понедељак после хапшења на аеродрому одмах изведен пред истражне судије. Задржан је у притвору.

Одмах је реаговала берза, па је у тренутку "Нисан" изгубио 11,3 одсто вредности деоница, а "Рено" чак 12. Француски конструктор је тако одједном изгубио милијарду евра и дошао на најнижи ниво од 2005. године.

Огласио се и француски председник Макрон и поручио да ће француска држава, као акционар "Реноа", бити изузетно опрезна када је реч о стабилности аутомобилске групе. Држава у "Реноу" има 15 одсто деоница.

Карлос Гон, који поседује француско, бразилско и либанско држављанство, један од најмоћнијих пословних људи у свету, "Нисан" је преузео 1999, када се јапански произвођач аутомобила налазио пред банкротом. Подигао је фирму и постао идол у целој земљи, толико да је постао и личност популарних стрипова "Манга".

НАЈМОЋНИЈИ НА СВЕТУ

ФРАНЦУСКО-ЈАПАНСКА аутомобилска група је у првој половини ове године продала највише возила у свету, укупно 5.538.000, и тако претекла "Фолксваген", који је удомио 5.519.000 кола. Осим "Нисана", "Реноа" и "Мицубишија", у групи су још "Дачија", "Лада автоваз", "Алпина", "Инфинити", "Датсун"...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације