“Ослабљена” Меркелова постаје проблем за ЕУ?

Танјуг

13. 11. 2018. у 23:20

“Ослабљена” Меркелова постаје проблем за ЕУ?

Фото Танјуг-АП

У анализи немачког листа Дојче се наводи да делимично политичко повлачење канцеларке Меркел многи у Европи виде као јавно признање слабљења моћи најутицајније шефице владе у ЕУ
Дојче веле пише да у Европској унији страхују да би "ослабљена" немачка канцеларка Ангела Меркел могла да постане проблем за Унију, док се истовремено чују гласови да је она Унији и даље неопходна, јер доприноси стабилности у овој осетљивој фази за европску заједницу.

Прочитајте још:Зехофер: Одлазим с места лидера странке, остајем министар

У анализи тог медија подсећа се на њен посебан ауторитет, због чега сматрају да би њено повлачење с функције председнице Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) могло да угрози неке процесе у Унији.

У анализи се наводи и да не сме бити сумње да је влада у Берлину стабилна и то је девиза различитих представника институција ЕУ, а пре свега Европске комисије. Уверење је да се све одвија као и пре - Немачка има стабилну владу и канцеларку која обавља свој посао.

Прочитајте још: Флекенстајн: Можда Меркелова оде и раније

Дојче веле наводи да, ипак, делимично политичко повлачење канцеларке Меркел многи у Европи виде као јавно признање слабљења моћи најутицајније шефице владе у ЕУ.

Наводи се да, независно од говора немачке канцеларке који ће данас одржати пред Европским парламентом у Стразбуру, безмало све државе ЕУ повлачење Ангеле Меркел са функције председнице ЦДУ повезују са питањима: Шта ће то сада значити за Европу? Шта ће бити са европским пројектима ако је Меркелова ослабљена? И шта ће се десити ако она сасвим потпуно нестане из европске политике?

Дојче веле као прву важну тачку наводи избегличке квоте, оцењујући да ЕУ по том питању тражи компромис. Наводи се да до сада није било јединственог става о томе и да, напротив, још трају сучељавања. Ангелу Меркел су жестоко критиковали због њене политике према избеглицама, но она је у послеДојче велеем тренутку успела да направи договор с Турском због којег је притисак на њу мало ослабио. За тај, по многима споран политички споразум, и даље јој је потребна већина. А њу је Меркелова до сада успевала да обезбеди у круговима земаља-чланица.

Под другом тачком Дојче веле издваја реформу евра и остало, наводећи да, на пример, Француска и Немачка заједно планирају решење за стабилност евра. То би решење подразумевало да еврозона постане отпорнија на кризе, али, како се наводи у анализи, сада би француски председник могао да остане без партнерке за своје планове.

Све и ако канцеларка не подржава Макрона који жели да еврозона добије сопствени буџет, она му је потребна као подршка за идеју о формирању свеобухватне уније банака, а она би требало да буде договорена на следећем самиту ЕУ у децембру.

У међувремену, међутим, како се наводи, Италија постаје финансијски ризична јер се понаша неурачунљиво, а комесар ЕУ за привреду Пјер Московици страхује да би спор око буџета могао да се отме контроли ако Немачка у њему не буде посредовала.

Као послеДојче велеу, трећу важну тачку, Дојче веле наводи популизам у ЕУ, уз процену да не треба много маште да се замисли колико ће да ослаби ионако слаба дисциплина у постизању консензуса унутар ЕУ ако Немачка не буде посредовала.

Мађарска или Пољска би, наиме, без моћне шефице немачке владе, која се у заједничкој породици странака ЕВП досад старала да штета буде што мања, неометано наставиле да разграђују принципе правне државе, наводи се у анализи Дојче веле.

Након што је најавила да ће се повући са функције председнице ЦДУ, члан те странке Гинтер Етингер је изјавио да Брисел жели да Меркелова буде канцеларка још три године, додајући да она доприноси стабилности у овој осетљивој фази за Европску унију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

realist.

14.11.2018. 09:27

Ona je najveci problem I Propast Evrope Sa njenom migrantskom pitikom skojom ne prestaje da trpa gadove po Evropi, da bi dobila Nobela. Nemisleci koje Viruse, bolesti donose.