МОСКВА

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"

Најављени самит председника САД и Русије Доналда Трампа и Владимира Путина који је требало да се одржи 11. новембра у Паризу највероватније се неће догодити, јер домаћини не желе да то засени свечаност поводом 100 година од завршетка Првог светског рата. Према изворима московског дневника "Комерсант", француски председник Емануел Макрон је био против тога, па је то разлог што ће се Путин и Трамп срести само накратко.

Прочитајте још - Песков: Састанак Путина и Трампа биће "у ходу"

Неоспорно је да би самит Путина и Трампа био главни догађај и новинаре би више занимало шта су рекли један другоме председници двеју најмоћнијих држава, него подсећање на славну историју. То што домаћин свечаности у Паризу, председник Емануел Макрон није желео да буде у другом плану, мора се разумети. Али, и други међународни скупови имају исти проблем, па домаћини нису били против разговора Путина и Трампа, јер од њихових земаља зависи много тога, па и светска стабилност.

Путин и Трамп би, тако, требало да разговарају на самиту Г-20 у Буенос Ајресу. Помоћник председника Русије Јуриј Ушаков је казао да се у Кремљу надају да ће разговори бити темељни.

НИШТА СПОРНО У Кремљу је Путинов портпарол Дмитриј Песков потврдио да ће се двојица председника састати накратко и да "преговора у пуном формату неће бити". Дакле, не ради се о томе да се Москва и Вашингтон нису могли договорити о дневном реду и темама разговора.

Да Путин и Трамп разговарају о проблемима садашњице заинтересовани су не само народи у земљама где се води рат. Трампова најава да би Америка могла да изађе из Договора о забрани ракета кратког и средњег домета директно се тиче европске безбедности. Ако Пентагон одлучи да постави нове ракете средњег домета у земљама које се граниче са Русијом у европском делу, као и у Немачкој, то ће донети много главобоље управо Европи.

Због тога је важно да Путин и Трамп разговарају не само "с ногу". Управо због лоших односа двеју највећих војних сила, као и сталног оптуживања Вашингтона да Кина постаје фактор опасности светске сигурности, штета је да у Паризу, кад утихну фанфаре, Путин и Трамп нису наставили разговоре започете у Хелсинкију.

Twitter@dronedept

НОВЧИЋ ОД 100 ДОЛАРА С ГРЕШКОМ

Новчић у знак сећања на самит Путина и Трампа у Хелсинкију садржи три словне грешке на руском језику. Под називом "Историјски тренутак" новчић је доступан на сајту продавнице поклона Беле куће и кошта 100 долара. На једној страни су портрети два председника, амблеми обе државе са именима земаља и Трампова порука да "прошлост не мора да дефинише нашу будућност". На другој страни су слике хелсиншке катедрале, маслинове гранчице и голубице уз неколико реченица на енглеском и руском језику, са три словне грешке у реченицама на руском.