ПОЗНАТИ адвокат из Јужноафричке Републике Пит Михалик (50), један од правних заступника Добросава Гаврића, осуђеног за убиство Жељка Ражнатовића Аркана, ликвидиран је у Кејптауну у уторак ујутру док је возио сина у школу. Према писању тамошњих медија, у пуцњави је повређен и дечак, након чега је хоспитализован и налази се у стабилном стању. Полиција је током дана ухапсила једну особу осумњичену да је учествовала у нападу.

Покојни адвокат добро је познавао Гаврића, који је и сам био жртва напада у Јужној Африци. Србин је тешко рањен у марту 2011., када су двојица мушкараца на моторима у покрету пресрела аутомобил у ком је био са једним од највећих јужноафричких мафијашких босова Сирилом Биком. Бика је убијен са пет хитаца у главу, а Гаврић је рањен у руку и два месеца је провео у болници.

У сличној сачекуши сада је ликвидиран и Пит Михалик. Убица је, према причи сведока, испалио хице на адвоката док је седео за воланом свог аутомобила.

Прочитајте још:Ђуричић убијен, Гаврић био мета


- Непознати нападач је отворио ватру на Михалика кроз прозор. Потом је побегао са места злочина ка "фолксвагену", који га је чекао са возачем за бекство. Побегли су у непознатом правцу - преносе јужноафрички медији изјаве очевидаца.

Осмогодишњи дечак који је био у аутомобилу са оцем повређен је и одмах је превезен у болницу. Екипа Хитне помоћи ипак није могла да спасе Пита Михалика, који је подлегао повредама на месту где је упуцан. Старија ћерка, која је такође била у колима, срећом, није повређена. Иако су очевици наводно чули два пуцња, на стаклу аутомобила видљива је само једна рупа од метка. Из локалне полиције у уторак су изјавили да је једна особа приведена.

- Можемо да потврдимо да је у току испитивање осумњиченог и детективи који се баве криминалним групама истражују везу ове особе са убиством педесетогодишњег мушкарца, које се догодило у уторак ујутру - рекли су из полиције за јужноафричке медије.

Трагови од метка на прозору аутомобила Пита Михалика

Јавност је згрожена након овог убиства, а отац жртве сматра да је напад повезан са случајевима које је његов син водио.

- Бранио је многе криминалце. Мислим да ово мора да има неке везе с тим - изјавио је Јанош Михалик.

Вилијам Бут, један од најпознатијих адвоката у Јужноафричкој Републици, дубоко је погођен вешћу о ликвидацији колеге.

- Михалика познајем још од када је био јавни тужилац. Ово је страшно што се догодило, посебно за његову децу - рекао је Бут новинарима.


Убијени Жељко Ражнатовић, Добросав Гаврић

Према писању медија, супруга Пита Михалика је преминула пре две године. Он се прославио бранећи најпознатије гангстере у Јужноафричкој Републици.

Јужноафричка штампа као истакнуте клијенте Пита Михалика наводи Ралфа Стенфилда, Џерома и Колина Бојсена, Иршада Лахера, Нафиза Модака, Џејсона Родеа...

"Тајмслајв" спекулише да је убиство Михалика можда повезано са суђењем Модаку, које треба да почне следеће седмице. Медији такође наводе да је Михалик заступао Добросава Гаврића у "борби" против екстрадиције српским органима.
ПРОЦЕС ДУГ ОСАМ ГОДИНА

ПРОЦЕС против убица Жељка Ражнатовића Аркана почео је 2000. године, а завршен је 2007. Пресуда за убиство Жељка Ражнатовића, Миленка Мандића и Драгана Гарића постала је правоснажна у децембру те године, скоро осам година након злочина. Тадашњи Врховни суд је Добросаву Гаврићу казну, коју му је изрекао Окружни суд од 30 година затвора, повећао за пет година, док је потврђена првостепена одлука којом су Милан Ђуричић Мики и Драган Николић Гаги били осуђени на по 30 година.


СРБИ НА МЕТИ

У ЈОХАНЕСБУРГУ је, у јулу, убијен Дарко Кулић (46), а три месеца раније Милан Ђуричић Мики (46), који је такође изрешетан док је стајао на семафору. Почетком маја у Београду је ликвидиран Горг Дармановић (58), тајни агент из Јужне Африке. Јужноафрички медији означили су убиство Ђорђа Михаљевића као 14. у низу ликвидација од 2009. године које су у вези са обрачунима источноевропских мафијаша, махом из Чешке.