Тереза Меј сама на вечери у Бриселу

Горан ЧВОРОВИЋ

18. 10. 2018. у 06:12

Тереза Меј сама на вечери у Бриселу

Фото Танјуг, АП

Без резултата на судбоносном самиту о "Брегзиту"

БРИСЕЛ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"

ПОЛУСАТНИ експозе британске премијерке Терезе Меј пред лидерима 27 земаqа чланица ЕУ није садржао суштинске новине да би се ствари око Брегзита битно промениле: као што се и очекивало, у среду вече у Бриселу, у делу дводневног самита ЕУ посвећеног изласку Велике Британије, није било помака.

Добро обавештени извор с лица места пренео је "Новостима" да су лидери ЕУ, на експресно завршеној радној вечери која је уследила после обраћања Терезе Меј и на коју она није била позвана, закључили да упркос интезивним преговорима није постигнут довољан напредак. Истовремено су потврдили одлучност да остану уједињени и исказали пуно поверење преговарачу Мишелу Барнијеу.

Прочитајте још - Меј: Постигнут напредак, надам се договору

Још одавно је постављен циљ да се на овом окупљању постигне коначни договор, после чега би у новембру био сазван ванредни самит да се споразум озваничи, а преостало време до 29. марта искористи за техничке припреме. За то се, у овом тренутку, нису стекли услови. 

- Лидери ЕУ остају спремни за нови састанак Европског савета, ако и када преговара~ Уније извести да је постигнут одлучујући напредак. За сада, не планирамо да организујемо ванредни самит у новембру - пренео је извор нашег листа.
"Тврди" развод између ЕУ и Велике Британије, без договора, тако се све више назире. Најава неуспеха била је Барнијеова тврдња да кључна питања и даље остају отворена, као и закључак председника Европског савета Доналда Туска да су ствари компликованије него што је могло да се очекује и да је сценарио изостанка споразума "вероватнији него икад".Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)